Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill in i EU-parlamentet

Kristdemokraten Lennart Sacrédeus kandiderar till EU-parlamentet.
Förra gången stängdes han ute från valsedeln av partiledaren Göran Hägglund.

Nu får han kämpa mot partiets nye kandidat, frilansjournalisten Lars Adaktusson.
– Jag har bara lovord om Lars Adaktusson. Jag blir bara glad. Med en sådan rekrytering tycker jag att partiet kan sikta på två mandat, säger Lennart Sacrédeus till Svenska Dagbladet.
Det blev en riksnyhet när partiledaren Göran Hägglund presenterade Lars Adaktusson som kandidat till EU-parlamentet i torsdags.

Lars Adaktusson går nu i partiet. Han har inte tidigare varit medlem. Han förklarar det med att han varit förhindrad av sin roll som journalist.

För två år sedan
ansåg Adaktusson att Mats Odell skulle vara en bättre partiledare än Göran Hägglund. Men partimedlemmarna tyckte något annat.
– Jag hade fel, säger Lars Adaktusson i dag.
Göran Hägglund är nöjd med värvningen.
– Jag tror att Lars Adaktusson har väldigt goda förutsättningar att vinna ett brett stöd inom partiet, säger han.

Göran Hägglunds presentation av Lars Adaktusson som EU-kandidat kommer bara ett par dagar efter att det blivit offentligt att Lennart Sacrédeus kandiderar till parlamentsvalet som hålls i maj nästa år.
Alf Svensson säger att han inte ställer upp i det kommande valet. Han sitter nu på Kristdemokraternas enda mandat i EU-parlamentet. Det blev han som fick uppdraget när Lennart Sacrédeus stängdes ute från valsedeln av Göran Hägglund.

Värdekonservativa Sacrédeus har av Hägglund beskrivits som ”en individuell idrottare som skapar problem och starka känslor”.
Lennart Sacrédeus var favorit inför valet 2009 innan han utestängdes.
– Det var en väldigt stor uppståndelse vid förra valet. Men det var då det, säger han till DD.
Han tror att händelserna i Europa sedan förra valet gått i den riktning som han då varnade för.
– Att utveckla EU i en centralistisk riktning utan egentlig folklig förankring är en farlig utveckling. Tyvärr har jag blivit sannspådd.

Lennart Sacrédeus
har en försiktig optimism inför det kommande valet. Men än är det inte klart.
– Det är lång väg till Bryssel.
Nomineringar och provval återstår före valet nästa år.

Birgit Nilses Gröndahl