Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill inte ha skolmatsal på vårdcentralen

När köket på Bergaskolan under nästa år ska byggas om behöver skolmatsalen under en period flytta.

Ett av de tänkbara alternativen är en lokal på vårdcentralen i Smedjebacken. Men den idén kritiseras av två läkare som skrivit till kommunen.
Arbetet med att bygga om köket på Bergaskolan är planerat att starta under hösten/vintern 2014, och därför behöver man under en period hitta alternativa lokaler för skolmatsalen.

En av lösningarna som man tittat på är att använda Smedjebackens vårdcentrals gamla konferensrum, men det tycker nu två läkare som skrivit till kommun är högst olämpligt.
En av läkarna lyfter problematiken kring att man ofta har äldre och svaga patienter med nedsatt immunförsvar, och att dessa inte bör utsättas för olika luftburna smittor som finns hos barn.

Den potentiella ljudnivån tas också upp som en negativ effekt, och det framhålls att patienter behöver lugn och ro.
Att det är omfattande trafik med ambulans- och sjuktransporter i anslutning till vårdcentralen pekas också ut som en fara för barnen.
”Ur patienternas och sjukvårdens synvinkel anser jag därför att avsedd lokal är helt olämplig som skolmatsal”, avslutas skrivelsen.
I den andra skrivelsen, även den undertecknad av en läkare, tas elevernas synvinkel upp.

För att kunna bespisa 500 barn i lokalen krävs, enligt läkaren, korta tider för matintag och snabba byten mellan grupperna.
”Barnen har precis som alla vuxna rätt att i lugn och ro få inta sin lunch och inte behöva jäktas på, vilket med största sannolikhet skulle ske i denna lilla lokal.”
Enligt P-O Dahlström, teknisk chef på kommunen, så är lokalen på vårdcentralen bara ett av flera tänkbara alternativ.
– Det är heller inget förstahandsalternativ. Vi har ett antal lokaler och möjligheter och vi får se vad som blir lämpligast, säger han.

Tycker du att de har en poäng i sina skrivelser?
– Jag har svårt att lägga värdering i det, men de kan säkert ha fog för vissa påståenden.

Beatrice Åström/DT
beatrice.astrom@dt.se