Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill lämna synpunkter

Intresseorganisationerna Demensföreningen, PRO och SPF har inte fått lämna några yttrande angående Gagnefsgården.

– Det är lite tråkigt för det är ändå vi som ska dit först så att säga, säger Lena Fast, ordförande i SPF Gagnef-Floda.
Det inriktningsbeslut kommunfullmäktige har fattat för framtidens äldreomsorg kommer under starkare tryck.
Fredagen den 8 februari lämnade M, FP, KD och MP en gemensam skrivelse till kommunstyrelsen. De vill att beslutet att riva Gagnefsgården och bygga ett nytt demensboende på samma plats, ska utredas ytterligare.

Barbro Ander, ordförande i Demensföreningen Gagnefsflugan, hoppas att kommunen ändrar sig.
Hon berättar om hur Gagnefs kommun hade en föreläsningsserie 2006 som utmynnade i en grupp bestående av tjänstemän, politiker och representanter från intresseföreningarna som inventerade alla boenden i kommunen. Det ledde till Lokalbehovsutredningen och en sammanfattning.
– Där står det i slutet att det är viktigt att hålla kontakten med intresseföreningarna. Då trodde jag att kommunen skulle höra av sig när de var klara. Jag bjöd in Aina Gustavsson förra årsmötet som redogjorde för hur långt de hade kommit men det fanns inga ritningar eller något sådant, säger Barbro Ander.

Hon ser att kommunen har chansen att utveckla dagverksamheten vid Rosengården, ge möjlighet för anhöriga att bo där och att brukarna behöver inte flytta mer än en gång om kommunen följer Lars-Erik Granholms förslag för Gagnefsgården. Den 25:e februari arrangerar Gagnefsflugan ett öppet möte i OK-stugan i Mockfjärd klockan 19.30.
– Jag är så stolt när jag är ute och representerar Gagnefsflugan ute i landet. För vi har rykte om oss att vara väldigt duktiga. Kommunen var långt fram redan för 12 år sedan med till exempel demensjuksköterska, vilket många kommuner än i dag inte har, och anhörigvårdarna.

Bo Lindevall, ordförande i PRO Gagnef, fick information på ett KPR-möte, kommunala pensionärsrådet, men fick inte se några ritningar.
Han har fått se Lars-Erik Granholms ritningar på den byggnad kommunen har tänkt bygga.
– Det är naturligtvis bra om man är uppdaterad från start. Nu blev det ingenting. Det är när man börjar ta fram ritningar som det blir intressant. Flera från PRO har erfarenhet. Jag har varit byggjobbare och kan läsa ritningar, det kan Ove Nyström också. Kerstin Pettersson har arbetat inom sjukvården och hade synpunkter, säger Bo Lindevall.
Han vill att en opartisk bedömning tittar på kostnader och funktion för de båda förslagen.

Lena Fast, ordförande i SPF Gagnef-Floda, bad i höstas om att få vara med i den grupp som arbetade med utredningen av framtidens äldreomsorg. Hon fick inget svar.
– Vi har bara ställts inför faktum. Lars-Erik Granholm var på vårt årsmöte och visade sitt förslag men vi har inte fått se kommunens förslag. Vi ska begära ut ritningarna så vi kan titta på det innan vi kan lämna några synpunkter. Vi vet ju inte vad som är istället för Granholms förslag, säger Lena Fast.
Hon frågar sig varför SPF ska delta på KPR-möten om de inte ska få vara med och ge synpunkter på slutprodukten.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se