Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill minska strålningen i kommunens alla skolor

I ett medborgarförslag till Smedjebackens kommun begär fem personer att kommunen ska använda trådbunden uppkoppling i skolorna.

Kvintetten hänvisar till den ohälsa som strålning från trådlös teknik sägs kunna orsaka.

Författarna har tagit fram en mängd uppgifter om besvär som skulle kunna orsakas av trådlösa uppkopplingar.

Bland annat skriver man att studier visat att elektromagnetisk strålning från trådlös teknik sänker halterna av melatonin och seratonin, samtidigt som den höjer halterna av kortisol och adrenalin.

Detta skulle kunna vara en del av förklaringen till ökningen av sömnbesvär, depression, stress och andra psykiska besvär.

Annat som noteras är att i ett klassrum med datorer uppkopplade mot internet via trådlöst nätverk är strålningen framför datorn lika stor som strålningen från en mobiltelefon.

Författarna hävdar också att i stort sett alla studier visar att ju mer strålning barnen utsätts för och ju mer mobiltelefonen används desto större är risken för beteendestörningar.

I skrivelsen hänvisas också till en resolution i Europa-rådet: ”för barn i allmänhet och speciellt i skolor och klassrum, prioritera trådbundna internetanslutningar, samt att strikt reglera skolbarns användning av mobiltelefoner på skolområdet”.

Med hänvisning till uppgifterna begär kvintetten att Smedjebackens kommun använder trådbunden internet- och telefonuppkoppling i stället för trådlös i alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor för att minska risken för ohälsa bland elever och personal.

– Miljökontoret ska titta på förslaget innan vi behandlar det i kommunstyrelsen, säger kommunal- rådet Leif Nilsson.

Frank Elfstedt
frank.elfstedt@dt.se