Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vill prioritera de äldre i kommunen”
Vintern med minusgrader, snö och is är även synonymt med halkolyckor. Samhällsbyggnadsnämnden har lyft frågan om att erbjuda broddar till kommuninvånarna som är över 70 år.
– Vi hade projektpengar över och tyckte att detta var ett bra förslag. Samhällsbyggnadsnämnden är ansvarig för halkbekämpningen och vi vill jobba för att minska antalet halkolyckor. Det är ofta äldre människor som skadas i halkolyckor så nu vill vi prioritera de äldre, säger Lotta Bergstrand (FP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Men vi kommer givetvis även att fortsätta jobba för att ha en god vinterväghållning, tillägger samhällsbyggnadschefen Andreas Mossberg.

Förvaltningen har nu fått i uppdrag att upphandla broddar till ett värde av 120 000 kronor. Pengarna tas av återstoden av samhällsbyggnadsnämndens konto för särskilda projekt.
– Tanken är att detta ska gälla personer över 70 år och som är fast boende i Säters kommun. Sedan får vi se hur det ser ut till nästa år, om vi kan utöka projektet, säger Andreas Mossberg.
– Vår förhoppning är att vi ska kunna berätta mer om detta, och kanske även visa upp broddarna, på julmarknaden i Säter den 1 december, säger Lotta Bergstrand.

Men nämnden var inte ense om beslutet. Centerpartiet yrkade på avslag.
– Detta ledde till vår allra första votering. Tydligen så vill C inte satsa på de äldre. Det är beklagligt, tycker Lotta Bergstrand.

Marit Ragnarsson (C), 2:a vice ordförande i nämnden, tycker att det är ”helt rätt att förebygga halkolyckor med broddar, men i övrigt är det finn fem fel med detta beslut”.
– Förslaget är dåligt genomtänkt. Det är uppenbart att kommunalråden vill leka tomte och ägna sig åt röstfiske med våra skattemedel genom att sitta på julmarknaden och dela ut presenter, säger hon.