Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill vara ”fri debattör”

Jaak Kerstell (C) lämnar – så snart senaste sammanträdesprotokollet är underskrivet – uppdraget som ord­förande i Gagnefs kommunfullmäktige.
– Jag vill kunna debattera fritt, ifrågasätta och inte känna mig bunden av ordförandeuppdraget, förklarar han.

Även fullmäktiges förste vice ordförande Irma Rönnbäck (M) lämnar sitt uppdrag.
I en kort kommentar säger hon att hon sympatiserar med Jaak Kerstell och när han lämnar presidiet gör hon detsamma.

Kerstell, som fått kritik för att själv göra debattinlägg, förklarar att han inte är bekväm med att sitta och klubba beslut där han själv är missnöjd med befintliga och vid några tillfällen även obefintliga beslutsunderlag:
– När det gäller äldreomsorgen framtid har ledamöterna fortfarande olika uppfattningar om fullmäktige fattat ett inriktnings- eller ett verkställighetsbeslut.

– Det stör mig att tjänstemän kan hävda att ett nytt tak på Mockfjärds brandstation kostar 800 000 kronor – i ett läge när vi hade en offert på 290 000, fortsätter han och berättar att han – trots att han saknar förslagsrätt i kommunstyrelsen – protesterat när styret uppmanats att ta inriktnings- och verkställighetsbeslut som ska tas av fullmäktige.
Det tidigare kommunalrådet tillägger att han alltför ofta inte tror på de uppgifter som presenteras i kommunstyrelsen eller delar de åsikter som framförs och de beslut som tas av kommunstyrelsens borgerliga majoritet.

Han slår fast att han fortfarande är centerpartist, men att han ser fram emot att som ”fri debattör” delta i decembersammanträdets debatt om Gagns Inn-affären – inklusive revisionsrapporten.
– Det ska också bli spännande att se vem som blir ny ordförande i fullmäktige och vilket parti han eller hon tillhör; om det finns en ny majoritet i kommunpolitiken, säger han.
Anki Enevoldsen, ordförande i C-kretsen i Gagnef, säger i en kommentar att hon ”beklagar att den här situationen har uppstått, men det är hans beslut och det måste vi respektera”.

Kent Olsson/DT