Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villabrand hotade andra hus

Annons


Larmet inkom till brandkåren klockan 15:43 på söndagsaftonen.Venjans brandvärn var först på plats och kunde påbörja kylning av brandgaser som strömmade ur takfoten.
När brandkåren
från Mora kom på plats sattes rökdykare in direkt på vinden och påbörjade släckning, samtidigt som maskinstegen sågade hål i taket för att släppa ut heta brandgaser. I det läget kom lågor ut från takfoten och läget såg mycket allvarligt ut, intilliggande byggnader hotades.

Vinden bestod av ca 0,5 meter tjockt lager spånisolering, vilket gjorde släckningsarbetet komplicerat.– Vi beslutade därför att skumfylla hela vindsvåningen för att få kontroll på branden, uppger Johan Szymanski, räddningsledare.Några minuter efter klockan 17 bedömde brandbefäl på plats att branden var under kontroll, men att det fortfarande brann. Brandkåren var vid 20:30-tiden fortfarande kvar på platsen för eftersläckning och kommer att bevaka huset under natten.

Tack vare att grannen fick syn på branden tidigt och duktiga rökdykare kunde villan räddas från totalskada. Det blev dock en del vattenskador i byggnaden, något som brandkåren sög upp med vattendammsugare. Orsaken till branden är oklar, ingen kom till skada.