Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villor i Borlänge dolde knarkfabriker

De blev bekanta i fängelse. Började så smått smuggla dopningsmedel och illegal psykofarmaka. Så greps Kim, 31 år i dag, och dömdes till döden i Thailand.Kvar i Sverige fanns ”Ck”, som han kallat sig på nätet. 36-åring från Borlänge som efter kamratens dödsdom byggde upp vad som blev Sveriges största organisation någonsin för illegal hantering av dopningsmedel. I dag börjar en 32 dagar lång rättegång.

Ck och Chippen, som var kamratens nätalias, blev bekanta när 36-åringen avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för grova knark- och smugglingsbrott. Brott han begick tillsammans med bland andra en gammal skolkamrat från Borlänge, i DD kallad Anders Y som profil i det omskrivna kriminella nätverket ”familjen”.

36-åringens 
rehabilitering har varit remarkabel.
När han greps i maj förra året titulerade han sig jurist, var anställd på en advokatbyrå, extraknäckade som modell och vältrade sig i lyx. Bland annat körde han omkring i en röd Ferrari som i dag är tagen i beslag och begärd förverkad.
Totalt krävs förverkande av 18,5 miljoner som 36-åringen påstås ha tjänat på den verksamhet som med början i dag ska rullas upp i Stockholms tingsrätt.

De 23 åtalade är mellan 20 och 51 år gamla och åtalas främst för grova narkotika-, dopnings och smugglingsbrott, för brott mot lagen om handel med läkemedel, men några också för grovt penningshäleri och enstaka av dem för narkotikabrott bestående i innehav av vad som tillverkats i framför allt villakällare i Borlänge.
Åtalet omfattar hantering av elva miljoner ”enheter” dopningsmedel och 766 000 narkotikaklassade tabletter. Flera av de åtalade torde riskera maxsstraff och tillägg, alltså bortåt 14 års fängelse.

Ett stort antal åtal mot exempelvis flera penninghälare och köpare av preparaten kan förväntas komma framöver
Ligan har själv tillverkat såväl tabletter som ampuller för injicering av medlen. I villor i Borlänge har råvaror förvandlats till tabletter med narkotikaklassade bensodiazepiner. Ampuller har fyllts till att bli ”ryss-femmor”. Tablettstansar har köpts utomlands, liksom glasampuller.
Tiden för brottens begående har beräknats från januari 2009. Då hade ”Ck” och ”Chippen” avtjänat sina straff och börjat planera vad som nu ska avhandlas i rätten. Men då rådde viss oenighet.

– De som nu är åtalade ville sälja dopnings- och läkemedel. ”Chippen” ville syssla med mer farliga preparat som metamfetamin som de andra inte ville ha med. Så for han till Thailand och åkte fast. Då byggde ”Ck” och ett par av de andra upp den här organisationen, säger åklagaren Kim Andrews till DD.
Dödsdomen har nu förvandlats till livstids fängelse, men ”Chippen” försvann.

Därmed slapp de övriga ge sig in i mer riskabel hantering av klassisk narkotika. De tre ”huvudägarna”, 36-årige ”Ck”, 42-årige ”BC” från Malmö och 33-årige ”Grov” från en mindre ort utanför Eslöv i Skåne kunde bygga upp rena rama företaget.
Olika personer har haft ansvar för frakt, lagring, tillverkning, försäljning, leverans, anskaffande av konton för mottagande av betalning, uttag av kontanter och till och med för månatlig avlöning av de övriga.

Påfallande många av de åtalade är tidigare helt ostraffade. Ett par av dem har haft ansvarsfulla anställningar hos Trafikverket i Borlänge. Se artikel här intill.
Från de tre ”ägarna” vill åklagaren få förverkat sammanlagt 33 miljoner kronor. Från övriga yrkas förverkanden av värden mellan 973 000 och 79 000 kronor, totalt 38 082 000 kronor.
Avslöjandet har kommit i steg och anknyter till andra brott. En av dem som nu åtalas är en 26-årig kvinna som kallas modell och förekommer flitigt på nätet. Hon är åtalad för att ha tagit emot beställningar över nätet.

2010 greps hennes dåvarande pojkvän i samband med cigarettsmuggling, vilket kom att ge honom fängelse i tre och ett halvt år. Han är väl bekant med de nu åtalade vilket också utredningen avslöjade.
– Den utredningen gav koppling till den här via ett konto som använts bvid försäljning av dopningsmedel. Det ledde till spaning på nya personer och sen har vi lagt pussel. På det här sättet har det kommit spår från olika håll, berättar Kim Andrews.
Åtalet omfattar hantering av elva miljoner ”enheter” dopningsmedel.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se