Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villy Bergström om finanskrisen

/
  • -- Många som riskerar arbetslöshet har gått ur A-kassan och dagens politik med indragningar i trygghetssystemet är ingen bra kombination, säger Villy Bergström.Foto: Bons Nisse Andersson

Annons

Börsen har tappat 40 procent av sitt värde sedan årsskiftet. Även om läget ljusnade något igår, så är bankerna ovilliga att ge krediter.
- Blir det ett längre stopp i systemet kan folk komma att bli arbetslösa och inte kunna betala sina räntor och lån och det kan i förlängningen leda till en nedåtgående spiral och massarbetslöshet i slutändan, säger förre vice riksbankschefen Villy Bergström.

Villy Bergström konstaterar att finanskrisen leder till lågkonjunktur. Han är kritisk till regeringens politik som lett till att en halv miljon svenskar har gått ur A-kassan och saknar skyddsnät.
- Många som riskerar arbetslöshet har gått ur A-kassan och dagens politik med indragningar i trygghetssystemet är ingen bra kombination, säger Villy Bergström.
Det finns skillnader mellan de olika kriserna.
- Man brukar tala om ett par exempel på några allvarliga konjunkturstörningar, det ena är krisen på 1930-talet och den andra den i början på 1990-talet, säger Villy.

Internationell kris

Båda dessa föregicks av en finansiell kris och det brukar betyda att de krisen blir längre och mer utdragen än en mer konventionell konjunktursvacka.
- Krisen i början på 1990-talet var en nationell kris, påpekar Villy Bergström.
Denna gång började krisen i USA.
- Krisen började i USA och bygger på att banker och andra utlåningsinstitut lånat ut pengar till folk med låg säkerhet för att stimulera ekonomin, säger Villy.
Alan Greenspan, ordföranden i amerikanska centralbanken Federal Reserve 1987-2006, förde en aggressiv lågräntepolitik i början på 2000-talet för att motverka effekterna av IT-bubblans rasering.
- Dagens kris är en följd av den förra krisen, då räddades ekonomin med lägre räntor, men många tog allt större och större risker och räntorna steg vilket gjorde att folk inte hade råd att betala, säger Villy.

Bättre läge idag

Världsläget nu är att börskurserna faller och bankerna är obenägna att ge krediter, vilket gör att handeln avstannar så det blir en stagnation.
Igår gick börsen upp igen eftersom markanden reagerade positivt på åtgärderna i den så kallade Eurozonen.
- Att börsen fallit i Sverige beror på att amerikanska investerare sålt sina svenska aktier och plockat hem pengarna, säger Bergström.
Men han anser att Sverige befinner sig i ett mycket bättre läge idag än då förra krisen infann sig i början av 90-talet.
- I början på 90-talet hade vi statsfinanser som var urusla. Men Persson-regeringen sanerade ekonomin och i dagsläget är Sveriges statsfinanser bäst i Europa, säger Vill Bergström

Högre räntor

Men i och med att krisen är internationell så vi sitter inte säkert i Sverige. I USA har man tagit beslut på att hjälpa banker och finansieringsinstitut från att gå i konkurs genom att pumpa in 700 miljarder dollar.
- Men de pengarna kan USA tvingas låna upp utomlands, vilket fördubblar USA:s budgetunderskott, och det finns risk för att det driver upp räntorna internationellt, säger Bergström.
Det här leder troligen till att dollarn kommer sjunka.
Villy tror också att dagens inflationstakt på 4,4 procent nått sin topp.
Hur påverkar det här boräntorna i Sverige?
- Jag tror inte det blir någon extremt hög ränta, snarare att de sänks med tiden, säger han.
Vad är det värsta som kan hända?
- Det värsta har redan hänt. Banksystemet har inte börjat fungera än, men blir det ett längre stopp i systemet kan folk komma att bli arbetslösa och inte kunna betala sina räntor och lån och det kan i förlängningen leda till en nedåtgående spiral och massarbetslöshet i slutändan, säger Villy.
För de som drabbas av arbetslösheten men gått ur A-kassan blir det kymigt.
- Nedmonteringen av omskolningsverksamheten och andra marknadspolitiska åtgärder till förmån för utbudsstimulanser är i detta läge olyckligt. Regeringens politik är i hög grad desigad för en ekonomi i högkonjunktur, säger Villy Bergström.

BENGT PETTERSSON
023-475 57
bengt.pettersson@daladem.seMer läsning

Annons