Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft ny nisch för industrin

Vindkraften skapar en ny nisch för processindustrin. Det kan bli runt 250 heltidsjobb och mer i Dalarna, Gävleborg och Västmanland med drift- och underhåll av vindkraftverken.

Det handlar om långt gångna planer, säger Kjell Grundström på Triple Steelix. Vi träffas vid hans kontor som är Scanias före detta huvudkontor. 1906 som det står på ena gaveln byggdes Vagnfabriken här på området som Erik Johan Ljungberg grundade. I den gamla tegelbyggnaden nära grinden är Kjell Grundströms kontor granne med hemserviceföretaget Homemaid. Men Triple Steelix huvudkontor ligger i Teknikdalen i Borlänge.
– Jag fungerar som en missionär. Hydraulik och mekanik kan företagen redan. Det handlar i princip om att lära om Iso, kvalitetskraven för att börja med drift- och underhållsjobb på vindkraftverken, säger han.
Det är realistiskt att räkna med 1000 nya vindkraftverk i Dalarna, Gävleborg och Västmanland framöver. Här är tillståndsprocesserna som tar två-tre år långt gångna.
Förutom jobben med drift och underhåll tillkommer jobb med snöröjning och liknande åt andra småföretag, säger han.

I dag är Jädraås med 66 vindkraftverk, som ligger i Falun och Ockelbo, Sveriges största vindkraftpark. Planerna är runt 1 000 verk.

Det handlar inte om att bygga verken. Det gör stora leverantörer som det danska företaget Vestas som också levererat verken i Järdraås.
– Att bygga ett vindkraftverk tar cirka ett år och sedan står de där så drift och underhåll är långsiktiga jobb, säger han.


Triple Steelix startade 2004 på uppdrag av Vinnova, en statlig innovationsmyndighet som lyder under näringsdepartementet. Uppdraget är att utveckla företag och 2010 blev vindkraften ett spår och huvuduppdraget för Kjell Grundström.
För 2013-14 är Triple Steelix budget 1,5 miljoner varav 700 000 kronor från Energimyndigheten, 300 000 kronor från Region Dalarna och lika mycket från Triple Steelix och 150 000 från Falu kommun Företag som ingår är bland andra Bergkvists mekaniska i Borlänge.
– Till skillnad från vattenkraftverk så är vindkraften öppen för lokalt ägande. Alla från byföreningar till kyrkan kan köpa in sig i verk.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se