Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft vid Rosberget

Sex stycken vindsnurror är planerade att byggas på Rosberget, som ligger mellan Tanssjön och Tryssjön. Bygglovsansökan ligger nu ute på remiss fram till början av mars.

– Vi tror på det här med förnyelsebar energi, säger Mattias Borgström.

Det är privatpersonerna Mattias Borgström och Tomas Gustafsson som har sökt bygglovet. De två vill bygga sex stycken vindkraftverk på Rosberget. Platsen anses vara lämplig av flera skäl. Bergets höjd gör att vindkraftverken kommer att stå på en höjd av 420 till 455 meter.
Där blåser det dess-utom bra, runt 7 till 7,5 meter i sekunden på 100 meters höjd.
– Det blåser bra, det är långt till bostäder och det stör ingen, säger Mattias Borgström.
Andra faktorer som vägs in i planen är att det är relativt långt till bostäder och att det är nära till väg. Skogen i området är inte gammelskog och har inga naturvärden utöver det som finns i vanlig produktionsskog.

Vilken typ av vindkraftverk det blir är inte klart ännu.
– Det får vi se när vi gör upphandlingen, vilka som passar bäst. Vi kan inte göra upphandlingen förrän vi har bygglov, säger Mattias Borgström.
Energiproduktionen beräknas till 48 000 megawattimmar per år. Vilket räcker till 9?600 hushåll med en årsförbrukning på 5 000 kilowattimmar.

Det som brukar skapa motstånd mot vindkraftsetableringar är den visuella påverkan. Enligt ansökan så kommer kraftverken synas från Södra Tansbodarna och från Norra Tansbodarna. Dock bedöms det som att det inte kommer att synas på ett sådant sätt att det konkurrerar med andra landmärken, eftersom de är så långt bort.

Hur har ni gjort den bedömningen?
– Vi har varit ut och tagit foton och gjort ett fotomontage med Windpro, som är ett vedertaget program i vindkraftsbranschen, säger Mattias Borgström.
Ljudpåverkan bedöms vara inom tillåtna maxvärden för närmaste hus som ligger en knapp kilometer bort.

Förutom Rosberget så har de två flera projekt. De ska bygga ett vindkraftverk utanför Svärdsjö, Falu kommun, för att lära sig mer om att bygga vindkraftverk.
Mattias Borgström arbetar med skogsfastigheter och har varit länge intresserad av vindkraft.
– Jag såg att det dök upp en fastighet där med bra vindläge och långt till bo-städer. Jag och Tomas åkte och tittade på det och sen köpte vi den.


Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se