Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften på Uvberget kan ge skattesmäll

Ett bolag kan tillgodogöra sig skattebefrielse när man producerar egen elenergi och använder den. Det är skälet till att nu diskussionen kommit upp att Smedjebackens kommun eventuellt köper hälften av vindsnurran av sitt eget bolag.

Inget beslut är ännu taget, men till nästa år kan det bli överlåtelse av halva Boel. Priset för halvan är sju miljoner kronor.
Ägandet i vindsnurran är väsentlig för kommunen som är stor förbrukare av ström med sina konstfrusna banor och gatubelysning bland annat förklarar kommunalrådet Leif Nilsson.
När man producerar ström för eget bruk utgår ingen energiskatt.

Knuten ligger i att Bärkehus kan komma att betraktas som elhandlare när bolaget inte själv förbrukar all ström hela tiden. Då kan Bärkehus åka på en skattesmäll och få betala elskatt retroaktivt. Allt beror på hur saker och ting räknas.
– Vi har räknat och stämmer av månadsvis och årsvis, säger Bärkehus VD Cia Ferner Kny. Skatteverket menar att man ska räkna timme för timme.

När det gäller Bärkehus så produceras 80 procent av bolagets förbrukning på årsbasis. Det kommunägda bolaget köper resten, 20 procent, av strömmen för att fylla behovet.
Kruxet är att vissa tider producerar Bärkehus mer el än man förbrukar.
Eftersom skatteverket vill att avräkning görs timme för timme så kommer Bärkehus att leverera el viss tid och då bli betraktad som producent.

Skattebefrielsen som gjordes för el som man konsumerar på egen hand gjordes en gång för att gynna småskalig produktion. Trots att bostadsbolaget gör av med mer el än man producerar blir effekten av skatteverkets tolkning att man blir elproducent.
Om nu skatteverkets tolkning gäller kommer Bärkehus att få en skattesmäll. Smedjebackens bostadsbolag är inte ensam om den här situationen. Ett ärende som gäller Sigtuna kommun och ska avgöras kommer att bli vägledande.
Samtidigt är man nu hos Bärkehus beredd att hantera frågan för framtiden genom att ta in kommunen som delägare.

Christer Nyman