Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftvingar nära Skallberget

Tre enorma vingar till ett vindkraftverk står inhägnade i Ungsjöbo. Just i den trakt där Naturskyddsföreningen har varnat för en ”smygetablering” av vindkraft.

I lördags berättades i DD om Håbo Vindkraft AB:s ansökan om att få sätta upp ett 68 meter högt vindkraftverk på Skallberget i Rättviks finnmark. Naturskyddsföreningen uttalade sig emot planerna eftersom det är ett område med viktiga naturvärden.

Rättviks kommun har bett företaget om kompletteringar i ansökan, där en oberoende inventering av påverkan av natur- och kulturvärden ska ingå. Frågan är då varför det redan nu står tre vindkraftvingar i Ungsjöbo, nära platsen för det tänkta vindkraftsbygget.
Anders Nilsson, Håbo Vindkrafts, ägare bekräftar att han ännu inte har fått tillstånd, men att han inte heller försöker gå händelserna i förväg.
– Nej, vingarna fanns på ett annat upplag i närheten av Enköping, men där fick jag inte ha dem kvar. Det är därför de är där de är nu.

Valet av plats är dock ingen slump. Om tillstånd ges till vindkraftverk på skallberget så är vingarna redan nära.
– Annars hade de bara varit någon annanstans. Det här passade bra.
Anders Nilsson meddelar också att en kompletterad ansökan kommer att lämnas in till Rättviks kommun någon gång under vintern.
John Leander
john.leander@daladem.se