Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinjett/ INSÄNT

Åkrarna vid Fäggeby mot Ansta i Stora Skedvi har senaste året utvecklats till ett verkligt skideldorado med besökande åkare från när och fjärran. Populariteten har vuxit snabbt de senaste åren, och anledningen kan stavas "pistvakt" Fredrik Hammarström.

 Till alla skidmotionärers glädje drar han ut med skotern bittida som sent, om vädrets makter så kräver för att ”rälsen” skall vara tillrättalagd för hugade skidåkare.
 Det hela började för några år sedan då Fredrik och några kompisar fixade skoterkörda spår. Skidintresset i bygden är stort, och skaran skidmotionärer ökade undan för undan. I fjol fick Fredriks gäng några liter bensin från kommunen och i år har man fullt ut stöd från kommunen med bensinkort och tillgång till en äldre skoter.

"Skidstadion"

 ”Fäggeby skidstadion” har blivit populär i skidkretsar. En flack 7- kilometersslinga uppskattas inte minst av vasaloppsåkare som gärna håller sig till denna typ av flacka träningsbanor. Ett 10-tal skedvidamer grundlade en fin vasaloppsform på slingan och från grannkommunerna kommer intresserade åkare.
 -Det är ju svårt att räkna antalet åkare, men vi gjorde ett försök en vacker helg och då var det runt 70-åkare på plats, berättar den lokala pistvakten som inte minst senaste helgen kunde notera en toppendag med nysnö och perfekt nydragna spår.
 -Det tar ju några timmar att köra varje gång, säger Fredrik som vid sidan av hundratalet timmar på ”egna” skidbanan, hinner med sina pass på ismaskinen i Säters ishall. Här är det plikten som hockeyförälder som kallar.