Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vino Blanco mot Lag Hellander

Hos Borlänge Curling Club är det full fart från morgon till kväll. Torsdagar är det oftast matchspel. Morgonserien kör igång halv nio på morgonen. Det är en handikapp-serie med tio lag.

Lagens namn ser ut att vara tagna från mellanstadiet i skolan, men det är vuxna män i sina bästa år som döpt lagen. Eller vad sägs om ”Hookarna, Vino Blanco, Eagle, Club 90, Glidarna, Tigrarna, Albatross, lag Calle, och lag Hellander”.
När DD anländer lite över klockan åtta är det redan fullt. Några sitter och fikar. Andra byter skor och snackar taktik. På varenda bord står och ligger det kaffetermosar och påsar med smörgåsar.
Den här morgonen ska ”lag Hellander” ( Alf Hellander, Sven-Olov Zetterström och Hans Frisk), möta lag ”Vino Blanco” ( Lars Ahlström, Rolf Östlund, Bosse Andersson och Bernt Danielsson).

På frågan om varför de heter Vino Blanco, säger de att Vino Tinto var upptaget. Ingen kommer egentligen ihåg hur namnvalet gick till.
– Det låter nästan som lumpare-tiden, Vino Tinto, skrattar Lars Ahlström.
Lagen lottar. Har vi sagt trevlig match, säger någon.
Vino Blanco börjar. De har gula stenar.
– Ta i lite idag. Det är helt annan is på den här banan, säger Bernt Danielsson.
Han är skipper idag. Låtan va, låtan va, sedan sopa, sopa hörs över isen.

Lag Hellander med röda stenar går ut hårt. Ganska snart har de några fina stenar i boet.
– Nä du vet, de är ju proffs mot oss. De spelar även i högsta serien och vi ligger sist i den här serien. Men tack vare handikapp-systemet kan vi tävla mot varandra och det är skoj, säger Rolf Östlund.
– Ja det är som den nyktre alkoholisten sa. Det är en trevlig sport. Det är enda gången som jag får ta till borsten, säger en skrattande Sven-Olov Zetterström.

Alla fyra banorna är upptagna. Det är skratt och skoj fast det är allvar. Vid en av omgångarna ligger stenarna så lika så det blir mätning. En mätarm sätts i centrumhålet och stenarna jämförs. Lag Hellander vinner poängen.
Efter fyra omgångar är det fikapaus. Alla går in i värmen, dricker kaffe och käkar sin medhavda macka. Fort går det. Det står inte på förrän alla är på gång ut för att avsluta de sista fyra omgångarna.

Johnny Fredborg
fakta

Spelarna i laget kallas ”etta”, ”tvåa”, ”trea” och ”fyra” efter den ordning som de spelar sina stenar.

Totalt spelar lagen vardera åtta stenar per omgång, det vill säga två stenar per man. n Det lag vinner som efter tio omgångar nått högsta sammanlagda poäng.

Man får poäng för de stenar som ligger närmare centrum än motståndarlagets bästa sten.

För att räknas måste en sten minst tangera boets yttersta cirkel.

Teoretiskt är det möjligt att vinna en omgång med åtta stenar men i allmänhet vinner något av lagen med en till tre stenar per omgång.

Curling spelas med 18 kg tunga granitstenar på en isbana som är c:a 42 meter lång med bon (måltavlor) in-målade i isen i vardera änden.

I varje ände av banan finns speciella hack (fotstöd) varifrån stenarna spelas över till boet på andra sidan.

Curling spelas vanligtvis mellan två 4-manna lag, men det finns även singelspel som kallas figurspel.
Curling