Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vinst inte viktigast”

Lars Isacsson, kommunalråd i Avesta och Lennart Sohlberg, kommunpolitiker i Mora, ägnar sig åt den heta frågan om vinster i välfärden på kongressen.

– Vi vill hitta en väg som leder framåt, säger Lars Isacsson.

Bägge sitter i temagruppen som beredde frågan inför debatten på fredagskvällen.

– Grundprincipen både för Dalarna och de flesta andra distrikt är att vinstuttag ska inte vara drivkraften för företagen. Skattemedel ska användas inom vården och skolan, säger Lennart Sohlberg.

– Partistyrelsen har redan gjort skarpa skrivningar om ganska långtgående krav på öppenhet och insyn i bolagen. Målet är att skattemedel inte ska läcka ut och bara bli vinster. LO har sagt att non profit-företag ska vara normen, men att kommuner och landsting ska få förhandla om andra driftsformer. Vi är ganska överens, frågan är hur det ska gå till.

Lars Isacsson är optimistisk om möjligheten att hitta en kompromiss.

– Partistyrelsen har från början förslag om en väldig skärpning. LO:s förslag skiljer sig inte så mycket från vårt. Skattepengar ska komma skattebetalarna till godo, säger han.

Dalarna har hårt drivit frågan på kongressen att kommuner ska få mer inflytande på etablering av företag inom välfärden, exempelvis friskolor.

– Det ska finnas ett behov. Kommunerna är beställare och då ska de också få ett avgörande inflytande på hur det organiseras. Jag tror att vi får gehör i det förslag som partistyrelsen lägger fram. Vi vill undvika diken och hitta en väg som man kan regera efter när man vunnit ett val. Det hela bygger på att det blir ett maktskifte 2014, säger Lars Isacsson.

Han berättade också för kongressen om Avestas lyckade heltidsprojekt med 94 procent heltider i äldreomsorgen.

– Dalarna är bra på heltider, det är fler kommuner som har relativt hög andel heltidsanställda. Det är skillnad över landet. Socialdemokratiskt styrda kommuner har fler heltider än borgerliga. Det gäller att bestämma sig och göra det och utan att det blir delade turer.

På fredagen gjorde även Jan Bohman, Borlänge, inlägg i debatten om jobben. Han talade för de kreativa näringarnas betydelse.

– Vi har även fått tydliga skrivningar om vikten av en aktiv regionalpolitik och att basindustrin är viktig för oss, säger Lars Isacsson.


Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se