Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinster i hundvården

n Min hund, Stina, är lyckligt ovetande om att djursjukvården i Sverige är på väg att slukas av – riskkapitalister. Min katt känner möjligen till det, eftersom hon är arg som vanligt.

Så är det i alla fall. Några stora riskkapitalbolag går sedan en tid in i djurvårdsbranschen och köper upp små aktörer och bildar stora. Mycket pengar finns i denna växande bransch: över tre miljarder omsattes förra året och det växer för varje dag i takt med att husdjuren blir allt mer populära. Jag har ofta gjort den reflexionen att människor som har något husdjur – som förr eller senare drabbas av sjukdom eller hälsoproblem … snabbt borde förvandlas till välfärdsfundamentalister. Vården kostar nämligen skjortan, och djurägare som ser sin hund eller katt drabbas av något svårt klarar det bara därför att de betalar försäkringar.

Att operera bort en blindtarm på en människa kostar en mindre förmögenhet, men den kostnaden reagerar vi inte på eftersom vi jämlikt betalar via skatten för det. Men det har hänt att jag gått nästan förlamad från djursjukhuset efter att ha sett notan för någon behandling.
All djurvård är privat finansierad, så här står som tur är inga skattepengar som kan hamna i skatteparadisen på spel. Men säg ordet riskkapitalist – och alla varningslampor blinkar. För att dessa speciella kapitalister ska få ut maximal vinst ur verksamheten kan man vara rätt säker på att de med tiden introducerar allt fler meningslösheter i verksamheten. Konstruerade leksaker, kläder, lyxmat, onödigt många undersökningar – ja, allehanda påhitt som leder in i kommersens landskap och bort från de medicinska nödvändigheterna.
Min hund tittar upp från soffan där hon ligger och undrar varför det smattrar så hårt från husses tangentbord.
Göran Greider