Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstkrav hotar patientsäkerhet

Apotekens vinstkrav hotar patientsäkerheten. Det anser Farmaciförbundets ledning – och går till hård attack mot apoteksägarna efter årets undersökning bland medlemmarna.
– Lönsamhetskrav gör att vi har många färre anställda än för tio år sedan, säger Veronica Segersvan, chef på apoteket Kronans Droghandel i Falun.

I fackförbundets kartläggning av arbetsmiljön vittnar anställda om arbetspass på tio timmar, inställda lunchraster, sömnproblem och över hälften av de svarande (53 procent) har inte tillräckligt med tid för kundens individuella rådgivning. 75 procent av de tillfrågade anser arbetsmiljön som tuffare än för ett år sedan. I samma rapport bedömer mer än var fjärde anställd att det samtidigt har blivit svårare att framföra kritik.

Arbetsgivarsidans Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, avfärdar kritiken som ”gnällig” i en intervju med Aftonbladet.
– Det ger mer uppmärksamhet att hitta brister, säger han till tidningen.

Det statliga apoteksmonoplet avskaffades 2009. Detta möjliggjorde för privata aktörer att öppna apotek. Sedan dess har ägarnas krav på lönsamhet gjort att arbetsförhållandena blivit sämre – vilket i längden är ett hot mot patientsäkerheten. De slutsatserna drar företrädare för Farmaciförbundet efter att ha analyserat medlemmarnas åsikter.
– I den ena, arbetsmiljöbarometern, har vi sett hur stress och låg bemanning inte bara lett till allvarliga hälsobesvär hos personalen utan också en stark oro för patientsäkerheten. I den andra, kompetensbarometern, ger resultaten en bild av eftersatt kompetensutveckling och brist på tid för att hålla sig à jour med läke­medelsutvecklingen, skriver Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet, på DN debatt där hård kritik riktas mot alliansregeringen.

På Kronans Droghandel i Falun har personalen fått sina fyra veckors semester, och här får personalen även tid till kompetensutveckling.
– Men jag träffar kollegor på andra apotek som inte har det så. Vi är ju absolut färre i personalen än på den tiden det var ett statligt monopol, och det leder till att man känner sig otillräcklig, säger Johan Hiding, läkemedelsansvarig på Kronans i Falun.

En kommentar ur enkäten lyder: ”Tuffare och tuffare? Vi är ju försäljare nu och inte receptarier. Att vi missar att tabletterna ska sväljas hela är väl en sak - men glöm föralldel inte att fråga om de behöver någon duschlotion.”
Johan Hiding kan förstå att man känner sig mer som en säljare i dag än före avregleringen.
– Uppifrån är det mer och mer fokus på sälj och ekonomi, säger han och menar vidare att en av de största förändringarna sedan privatiseringen är sortimentet.
I dag finns apotek med smink och på Kronans Droghandel i Falun finns bland annat nagellack.
– Men jag är tveksam till om det är nagellack vi ska syssla med, säger Johan Hiding.

9 av 10 anställda med fysiska eller psykosociala problem menar att problemen har sitt ursprung i arbetet och det är enbart en tredjedel av de anställda som skulle rekommendera andra att ta arbetet i branschen eller hos den egna arbetsgivaren.
– Underbemanningen är inte unikt för apoteksbranschen, lärarna är ju också för få till exempel. Det är ju ökade effektivitetskrav i samhället i stort i takt med att konkurrensen ökar, avslutar Veronica Segersvan.

Mattias Göthberg
mattias.gothberg@daladem.se