Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa lite medmänsklighet

Det finns människor som mår bra av att göra andra människor illa, det är deras bränsle. Som bilen behöver bensin för att fungera.

För mig är det helt oförståeligt.

Jag har själv varit elak mot medmänniskor och varit ond i ren osäkerhet men kommit till insikt att det har gjort mig mer ont än gott och fått mig att må psykiskt dåligt. Alla människor kommer inte till den insikten och om de människorna var 100 procent av hela jordens befolkning skulle hela världen vara i ett enda krig.

Om det inte fanns andra människor med empati och ett hjärta för att vilja andra väl vare sig det är när din kamrat precis blivit sårad eller när du står upp till kamp i en manifestation för något du tror på som kan göra skillnad.

Jag har sett ett Lissabon fyllt av hemlösa och fattiga på gatan blandade med män och kvinnor som går i dyra märkeskläder och accessoarer. Jag hatar denna kontrast. Som röd skär sig mot rosa bredvid varandra. Det ger mig ångest över alla pengar jag har lagt på onödiga kläder, dyra parfymer, halva snusdosan jag stoppar i munnen varje dag, och alla kvällar jag varit ute på krogen.

Plötsligt spelar ingenting någon roll. Det liknar många gånger ett Rom, ett Barcelona, ett Berlin, ett Oslo, ett Stockholm, ett Stavanger, ett Köpenhamn, ett New York. Detta finns alltså i stor eller liten grad i städerna jag bott i eller rest till och det gör alltid lika ont att se på.

Jag vill inte bara se på. Bli världsförälder, fadder, skänk en slant till någon och strunta i vad slanten går till, eller bara ge en behövande en kram. Kramen är iallafall gratis. Det kan bli deras räddning på dagen.

Jag vill rädda världen en dag men har insett att det blir svårt själv. Hoppas att jag kan bidra litegrann med detta och ge er en tankeställare.

Anna Strålin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel