Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa större medmänsklighet

Våld förekommer på gatorna, inne på restauranger, i våra kök, vardagsrum och sovrum. Det förekommer mellan länder och folkgrupper. Det finns våld mellan människor som utövar idrott tillsammans. Våldet finns över hela jorden. Det har funnits i alla tider, i olika skepnader och på olika arenor.

Om vi vill få en förändring till stånd, är det viktigt att kämpa för någonting positivt och helande, istället för att hela tiden kämpa mot våld, mot rasism eller mot bristande resurser.
I stället för att krampaktigt hålla oss kvar i begreppet kämpa mot, borde vi arbeta för större tolerans, tålamod och medkänsla. Jag är medveten om att dessa ords innebörd inte med självklarhet kommer till oss.

Men om vi inte börjar tänka och handla i annorlunda banor, då kommer vi att använda våld som ett sätt att kanalisera vår rädsla i all evighet. Vi kan börja processen med att tänka annorlunda i våra möten med små barn och i mötet med oss själva. Tänka på, hur mina handlingar skapar de bästa konsekvenser för de jag möter och för mig själv. Våld är för mig okunskap. Inte om den jag möter, utan brist på egen insikt om hur jag tar hand om mina egna känslor och upplevelser.

Våldsutbudet börjar med tecknat våld eller som idag med våldsamma dataspel när vi är två år. Här får vi lära oss, genom att härma våra syskon, att våld är roligt. Hämnd, avundsjuka och girighet är begrepp som planteras i oss och framför allt i våra barns sinnen.
Bilder som för evigt stannar kvar.
Vi har även ett nyhetsvåld som kablas ut varje dag året runt, världen runt.
Som om detta inte vore nog, har vi ett fiktivt våld i tv, filmer och dataspel, där det visas hur man på olika sätt kan ta död på en människa, våldta en kvinna eller lura en medmänniska. Detta utbud av dagligt våld möter våra barn och ungdomar, ofta i en undermålig språklig form. Sedan undrar vi varifrån våra unga lär sig alla fula ord och negativa attityder.

Det våld som vi via medierna tar emot är kanske ändå inte det största problemet för vårt känsloliv och för vår framtidstro. Mediernas ensidiga och negativa skildring av olika företeelser, skapar i sig en ojämn balans i tittarens verklighetsuppfattning.
Vi som konsumerar massmedia ersätter den verkliga verkligheten med mediernas bild av verkligheten.
Jag tycker därför att det är hög tid att vi försöker balansera upp denna sneda bild av vår verklighet.
Verkligheten är inte bara våld och död, resursbrist och skolor i förfall, nedlagda sjukhus eller barn och ungdomsproblematik. Verkligheten är givetvis också full av positiva, härliga, kunskapstörstande barn och ungdomar, med framtidstro och vilja att skapa en fredligare och vänligare värld.

Verkligheten består också av vuxna som tror på barnen och som vill fostra dem till världsmedborgare i en värld, där vi kan tala med vår antagonist och inte sparka ned honom. Alla vi människor behöver positiva förebilder, för livet handlar till syvende och sist om din och min attityd till oss själva och till vår omvärld.

Claes Mankler
Förste vice ordförande i (s)ocialnämnden i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel