Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visfest igen i Västerdalarna

Åsa Jinder återvänder och Micke Rickfors kommer för första gången när årets visfestival i Malungsfors hålls i morgon, på lördag.
– Vi har nog det starkaste startfältet hittills. Väldigt jämstarka artister, säger arrangören Johan Eriksson.

Visfestivalen i Malungsfors började som ett sätt att få den 300 personer lilla byn att leva.
– Det började på ett framtidsmöte i ett EU-projekt. Jag kom på att en visfestival skulle vi såklart ha. Det var ingen som riktigt trodde på idén, så jag fick blodad tand och skulle minsann visa dem, berättar Johan Eriksson.
– Nu tycker jag nog att vi har lyckats sätta Malungsfors på kartan.

Festivalen är nu inne på sitt sjunde år och håller sig enligt Johan Eriksson runt tusen besökare, som kommer från hela landet.
Blir det likadant i år, kommer Malungsfors invånarantal alltså att tredubblas på lördag.
– Vi är nöjda med storleken på festivalen. Vi vill ha mycket folk, men det är inget självändamål, säger Johan Eriksson, som inte skulle vilja se en uppgång och fall à la Peace & Love.
– Vi har fått höra att det här är Sveriges mysigaste festival, och det har vi tagit fasta på. Vi försöker hålla det familjärt och ta hit både kända artister och mer okända, lokala från Dalarna.

Årets visfestival öppnas och avslutas av två tunga namn. Tvåfaldigt grammisbelönade sångerskan, låtskrivaren och riksspelmannen Åsa Jinder, som var med på visfestivalens första år, återvänder.
Mikael Rickfors har arrangörerna försökt boka in flera år men det är först i år som det har passat in i hans turnéprogram.
Bland artisterna märks också Tomas Andersson Wij, som med sin scennärvaro och sin akustiska gitarr stadigt lockat allt fler lyssnare, och falufödda Malin Foxdal, som fått en hel del uppmärksamhet för sitt sätt att glida över genregränser.
Även arrangören Johan Eriksson kommer också att spela, utan sitt band Partypolarna.

Jennie-Lie Kjörnsberg

jennie-lie.kjornsberg@daladem.se