Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Visst blir det tufft framöver"

Annons


- Klart att det här är tråkigt men vi ser väldigt mycket möjligheter. Mycket tack vare att friskvården gått så bra.
Det säger verksamhetschef Gusse Bjernulf om det faktum att Koppjärk i Rättvik blir av med rehabverksamheten för landstinget snart.

Senaste tiden har inneburit lite oro i det personalägda kooperativet Koppjärk, som från 30 september förlorar sitt tyngsta ben, värt 4,4 miljoner kronor.
Landstingets avtal upphör som ett led i det omfattande sparpaket på 220 miljoner kronor, som nyligen klubbades igenom.


Koppjärk drog igång rehabverksamhet 1 januari 2002 i Rättviks vårdcentral och hela tiden har funnits avtal även med kommunen om rehab, ett avtal värt cirka 1,5 miljoner kronor.
- Successivt har vi också utvecklat ett tredje ben att stå på, friskvård, säger arbetsterapeuten och ordförande Marianne Carlsson.
Koppjärks flytt i vintras från lokalerna på Vasagatan till bowlingkrogen har överträffat ägarnas förväntningar.
- Från 300-400 medlemmar har vi nu 900 medlemmar, säger Gusse Bjernulf.


Han och Marianne Carlsson betygar att ägarna (ytterligare åtta personer) samt två anställda utöver dem, varit väl medvetna om att avtalet med landstinget haft stor betydelse.
- Visst blir det tufft framöver. Men efter det möte vi hade i onsdags märkte vi att vi nu får sätta fokus mera på friskvården, säger Gusse Bjernulf.
- Vi tittar på organisationen och har kallat till facklig förhandling.

Några stora förändringar ska inte kunderna märka av. Fast för patienterna som slussats in via vårdcentralen blir det förstås det.

Landstinget tänker bedriva rehabverksamhet i egen regi, åter igen i Rättviks vårdcentral, och räknar med att spara några miljoner.
- Hur ska man kunna spara pengar på hjälpmedel undrar Marianne Carlsson och berättar att de på Koppjärk träffat tio procent av Rättviks befolkning, cirka 1100 personer, i rehabverksamheten.

HANS BLOOM