Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viteshot för brister i Orsaskolan

Det finns brister i arbetsmiljön på Orsaskolan. Arbetsmiljöverket kräver åtgärder i en krav lista på tre punkter.
Uppfylls inte kraven före den 31 oktober så hotar ett vitesbelopp på 30 000 kronor.

Bakgrunden till problemen är att skolan bedriver undervisning i en barack sedan 40 år. Ett skyddsombud och fackliga företrädare vände sig till Arbetsmiljöverket i slutet av förra året om brister i arbetsmiljön.

En anställd hade fått besvär med sin hälsa under arbetet i lokalerna.
Det ledde till två inspektioner från verkets sida den 20 februari och 11 juni i år. Där framkom att det var en frän lukt i lokalerna.
Handlingsplan för åtgärder med inomhusluften eller hälsoundersökning saknades. Arbetsmiljöverket bedömde att skolan behövde hjälp av företagshälsovård eller motsvarande kompetens.
En undersökning av ventilationen den 26 augusti klargjorde att en teknisk felaktig inställning medfört att luft förts ut från lokalerna i stället för att föras in.

Dessutom framkom den 30 augusti att den lärare som haft hälsobesvär relaterad till den dåliga arbetsmiljön slutat på skolan.
I sin bedömning anser Arbetsmiljöverket att även om den drabbade anställde slutat, krävs det en undersökning av luften i lokalerna.
Utifrån undersökningen behövs nödvändiga åtgärder vidtas för att inte ytterligare personal ska drabbas av besvär.

Hans Olander/DT