Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vitriolverket ny arbetsplats för kulturarbetare?

– Väldigt positivt, säger Örjan Hamrin, museilektor, som tycker att det är på tiden att den gamla byggnaden kommer till heders igen.Den byggdes i början av 1900-talet.
– I äldre tid smältes och rostades malmen och man fick ut råkoppar. Det låg flera kopparhyttor och rostugnar i närheten av området där DD ligger nu.
Vitriolverket är byggnaden med den höga skorstenen, men den har varit ännu högre, berättar Hamrin.
– Verksamheten pågick ända till 1972 då den tog en ände med förskräckelse när en bortre del av byggnaden brann, berättar han.
Men byggnaden är för övrigt välbevarad, bara en bortre del som brann upp är borta, säger han.

Byggnaden är väldigt fin, byggd i slaggtegel, som är ovanligt välbevarat. Kopparvitriol som tillverkades här var ett viktigt ämne i den kemiska industrin.
– Det är flera gamla byggnader här i området som är ett ovanligt välbevarat typiskt indutriområde i Falun från 1900-talets första hälft.
Här utvanns även silver, zink och guld.
Och området är mycket kulturhistoriskt värdefullt och även lagskyddat. Vitriolverket är den största byggnad som är bevarad i Falun som är byggd av kopparslaget tegel.

Kommunen har också sökt 250 000 kronor av Region Dalarna för en förstudie. Projektet lyfts fram som en KKN satsning, en satsning på kultur- och kreativa näringar som Region Dalarna också lyfter fram som viktiga att satsa på.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se