Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-arrangörerna vill ha miljövänligt mästerskap

Lämna bilen hemma och ta skidorna till Lugnet. VM-Arrangörerna presenterar olika idéer för ett miljövänligare mästerskap.

– Det skulle vara kul att erbjuda skidspår upp till skidstadion, säger Mats Reutherborg, som leder miljöarbetet inför skid-VM.

Annons

De tiotusentals besökarna som väntas gästa skid-VM kommer att innebära en belastning för både miljön och trafiknätet i Falun. Under måndagen arrangerades en heldag med fokus på miljöarbetet inför VM.
Halvor Wöien, som var ansvarig för miljöarbetet under skid-VM i Oslo 2011, hade bjudits in för att dela med sig av sina erfarenheter.

– Det är viktigt att hela organisationen deltar i miljöarbetet, säger Han.
Mats Reutherborg säger att transporterna kommer att vara en av de viktigaste frågorna när det gäller miljöarbetet. Arrangörernas mål är att få så många som möjligt att lämna bilen hemma. Det gäller både för falubor och tillresta.

– Om alla tar bilen upp till Lugnet under de mest intensiva dagarna kommer Falun att proppa igen, säger Mats Reutherborg.
Genom information och marknadsförening ska arrangörerna försöka få VM-besökare att åka kollektivt till Falun. De kommer bland annat att sälja paket med VM-biljetter och tågbiljetter.

 fick de som hade en VM-biljett åka gratis på Oslos tunnelbanevagnar och bussar.
– Det kanske kan bli gratis kollektivtrafik i Falun också, säger Mats Reutherborg.
Mats Reutherborg säger att de flesta kommer att kunna gå från resecentrum, som är planerat att vara klart till VM, och Lugnet. Det finns även finns planer på att dra ett skidspår från stan upp till skidstadion.

– Det skulle vara lite festligt att spänna på skidorna när man kliver av tåget och sedan skida upp till Lugnet, säger Mats Reutherborg.

Erik Jerdén