Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM ingen valfråga

– Det var inte VM-frågan som samarbetet mellan S, MP och V sprack på. Det var Södra Centrumprojektet, säger Richard Holmqvist (MP).

– Att 80 miljoner kronor inte skulle hålla för kommunala VM-investeringar har stått klar för alla länge, även för vänstern, säger han.
– Det är slå blå dunster i ögonen på folk att ge sken av att kommunen kan komma ifrån kostnader i dag som är ofrånkomliga.

Richard Holmqvist (MP) reagerar framför allt på att hans parti blivit utpekat som några som kompromissat sig fram men som haft samma åsikter som V i VM-frågor och andra.
– Den bilden känner han inte igen sig i.
VM-frågan har aldrig varit någon valfråga, betonar han.

Under förra mandatperioden 2007–2010 debatterades om Falun skulle ansöka om att få arrangera skid-VM 2015. MP talade emot och röstade emot denna ansökan i alla upptänkliga instanser, säger han.
– Men till slut kom en avgörande omröstning i kommunfullmäktige. Vi röstade som vanligt nej, men förlorade med mycket stor majoritet. Så det beslutet gällde.

Ansökan lämnades och beviljades våren 2010. Mikael Rosén (M), då kommunalråd, undertecknade kontraktet. Så i valkampanjen var skid-VM en icke fråga. Inget parti, inte vi heller, krävde att kontraktet skulle rivas och skadestånd betalas ut.
Vid förhandlingarna om politiskt handlingsprogram under vårvintern 2011, sedan MP kommit med i en majoritet, var VM i stort sett en icke-fråga. Två meningar i det styrdokument som man kom överens om handlar om VM, säger han.
– Och de lyder: ”Skid-VM ska användas som en hävstång för att möjliggöra andra angelägna projekt. Deltagarboende som troligen ska byggas inför skid-VM skall senare kunna användas som hyresrätter.”

Tre år har gått sedan det blev klart att Falun får skid-VM 2015. Förberedelserna är i full gång och endast två år återstår, säger han.
Och V har en representant i Lufab som röstat ja till alla investeringar med direkt koppling till VM.
– Det skulle säkert vi ha gjort också om vi haft en ledamot, nu har vi bara en ersättare utan rösträtt.
De som i dag ägnar sig åt VM-motstånd ägnar sig åt munväder och inget annat, säger han.
– Vi i MP i Falun har inget särskilt att förklara eller försvara när det gäller VM. Att respektera vårt demokratiska system och de beslut som fattas i god ordning med mycket stor majoritet är knappast skumt?

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se