Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM ingen valfråga

Annons

– Det var inte VM-frågan som samarbetet mellan S, MP och V sprack på. Det var Södra Centrumprojektet, säger Richard Holmqvist (MP).

– Att 80 miljoner kronor inte skulle hålla för kommunala VM-investeringar har stått klar för alla länge, även för vänstern, säger han.
– Det är slå blå dunster i ögonen på folk att ge sken av att kommunen kan komma ifrån kostnader i dag som är ofrånkomliga.

Richard Holmqvist (MP) reagerar framför allt på att hans parti blivit utpekat som några som kompromissat sig fram men som haft samma åsikter som V i VM-frågor och andra.
– Den bilden känner han inte igen sig i.
VM-frågan har aldrig varit någon valfråga, betonar han.

Under förra mandatperioden 2007–2010 debatterades om Falun skulle ansöka om att få arrangera skid-VM 2015. MP talade emot och röstade emot denna ansökan i alla upptänkliga instanser, säger han.
– Men till slut kom en avgörande omröstning i kommunfullmäktige. Vi röstade som vanligt nej, men förlorade med mycket stor majoritet. Så det beslutet gällde.

Ansökan lämnades och beviljades våren 2010. Mikael Rosén (M), då kommunalråd, undertecknade kontraktet. Så i valkampanjen var skid-VM en icke fråga. Inget parti, inte vi heller, krävde att kontraktet skulle rivas och skadestånd betalas ut.
Vid förhandlingarna om politiskt handlingsprogram under vårvintern 2011, sedan MP kommit med i en majoritet, var VM i stort sett en icke-fråga. Två meningar i det styrdokument som man kom överens om handlar om VM, säger han.
– Och de lyder: ”Skid-VM ska användas som en hävstång för att möjliggöra andra angelägna projekt. Deltagarboende som troligen ska byggas inför skid-VM skall senare kunna användas som hyresrätter.”

Tre år har gått sedan det blev klart att Falun får skid-VM 2015. Förberedelserna är i full gång och endast två år återstår, säger han.
Och V har en representant i Lufab som röstat ja till alla investeringar med direkt koppling till VM.
– Det skulle säkert vi ha gjort också om vi haft en ledamot, nu har vi bara en ersättare utan rösträtt.
De som i dag ägnar sig åt VM-motstånd ägnar sig åt munväder och inget annat, säger han.
– Vi i MP i Falun har inget särskilt att förklara eller försvara när det gäller VM. Att respektera vårt demokratiska system och de beslut som fattas i god ordning med mycket stor majoritet är knappast skumt?

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se