Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM:s gratisspelningar en avvägningsfråga för musikerna

Att många artister inte erbjuds något gage för sina spelningar under skid-VM är en fråga som upprört många lokala musiker. De aktuella banden säger dock att det handlar om en avvägningsfråga i dagens musikklimat.

LÄS ÄVEN:
"Ni tar död på kulturlivet"

Inför medaljceremonierna under skid-VM har man satsat på att låta lokala band framträda. Men något som upprört många andra lokala musiker är att banden inte kommer inte att få något gage för sina spelningar. Banden som DD har varit i kontakt med har alla varit fullt medvetna om premisserna för spelningarna. Hanna Enlöf i falubandet Good Harvest säger att de övervägde frågan noga innan de tackade ja.

– Både jag och Ylva lever på vår musik och får nästan alltid bra betalt för spelningar. Ibland väljer vi att ta spelningar i alla fall för att det är för en god sak eller ger bra publicitet som i sin tur kan leda till fler betalda spelningar. Just den här VM-spelningen upplevde vi som väldigt bra publicitet. 

Hon tycker själv att det är bra att diskussionen om det lokala musikklimatet kommer upp till ytan. Något hon tycker är självklart är att musiker ska få betalt för sitt jobb på samma sätt som andra yrkesutövare.

– Det är alltid en balansgång för hur mycket man ska spela gratis. Detta gäller inte bara konst- och musikbranschen utan jag tror att man inom alla branscher ibland måste överväga att göra vissa jobb i publicitetssyfte utan ersättning, säger Hanna Enlöf.

För VM-aktuella rockbandet Flat Foot var det en avvägningsfråga hur mycket de skulle få ut av spelningen. Samtidigt känner bandet, med knappt tre veckor kvar till VM-starten att de inte riktigt har fått den publiciteten de hade förväntat sig.

– Det var ett av argumenten till att ta denna spelning att vi skulle få bra promotion, men det är sällan man får det på sådana här typer av spelningar. Fram till dags dato tycker jag inte att det har varit så bra, men vi får se om det blir bättre ju närmare VM vi kommer, säger Richard Norberg.

Samtidigt tror Richard Norberg att debatten som har blivit kring ämnet är större än enbart Skid-VM:s beslut att inte ge gage till musikerna.

– Det är en debatt om hur svenska folket vill att musiklivet ska se ut i Sverige. Vill man betala för att ha ett bra kvalitativt kulturliv? Just nu vill många inte göra det.

Enligt Rony Forsberg, samordnare för evenemangen kring skid-VM, var dessa musiker akter som kom till i sista minuten i arrangemangets planering, och att det därför inte fanns någon budget att ta från.

– Från början var det inte tänkt någon musik till prisutdelningarna, men så skickade vi ut frågan på test för att se om det var några musiker som var intresserade av att ställa upp och vi har varit väldigt tydliga med förutsättningarna. Vi har fått väldigt positiv respons, säger han.

På frågan om marknadsföringen för de gratisspelande banden, svarar Rony Forsberg att det tydligare kommer framträda i VM-bilagan som håller på att tryckas.

– Jag är den första som håller med att musiker och kulturarbetare ska ha pengar för sin sak, men i detta fall fanns det inga pengar och det var därför vi skickade ut frågan. Men det är en fantastisk PR-möjlighet för banden att få spela på VM, säger han.

LÄS ÄVEN: "Ni tar död på kulturlivet"