Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volontärer kan hjälpa finskspråkiga

Många av Avestas pensionärer har finskt ursprung. Nu vill kommunen få i gång projekt där volontärer kan hjälpa dem som har svårt med svenska språket. Modellen finns i Stockholm.

Annons

– Gamla, som inte kan språket, blir dubbelt ensamma, säger Wojciech Nedzewicz, ordförande i Omsorgsstyrelsen.
Han har träffat representanter för volontärverksamhet i Stockholm. Frivilliga rekryteras och ställer upp och stöttar och hjälper med till exempel kontakt med sjukvård och myndigheter.
– Vi skulle också vilja ha kontakt med frivilliga som vill arbeta med detta, säger Nedzewicz. Vi har redan en intresserad.

Det skulle kunna handla om att stödja pensionären, göra besök, kanske gå ut tillsammans och hjälpa till när man kört fast i kontakterna med olika samhällsfunktioner. Men också med att uppdatera om vad som händer i Avesta och Sverige. Kommunens väntjänst skulle kunna samordna verksamheten.
– Vi har börjat fundera på detta och har bland annat pratat med Avestas Finska PRO.

Lea Vulli är ordförande i Avesta Finska PRO. Hon berättar att föreningar har haft en sorts väntjänsten, men då har det handlat om att hjälpa föreningen medlemmar.
– Visst finns det många ensamma, säger Lea Vulli. Speciellt kvinnor som inte varit ute i arbetslivet och inte träffat så många svensktalade. När de blir ensamma har de svårt att klara språket.
Hon tycker idén är bra. Det behövs också finsktalade personal inom hemtjänsten och på boenden. Det är väl känt att om man drabbas av demens är det modersmålet som är starkast och man kan helt glömma de språk man lärt sig som vuxen.
– Det är bra att kommuner tar upp det här, säger Lea Vulli. Behovet finns.

Hon berättar att det var en stor arbetsinvandring till Avesta från Finland på 1950-talet men att också många kom på 1970-talet.
Själv flyttade hon och hennes man till Avesta för att hennes syster bodde här, trots att de hade arbete i Finland. Båda fick jobb på Outokumpu.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se