Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wålemark och "Gurra" nya tränare i Brage

Bosse Wålemark återkommer som tränare i IK Brage och som assisterande får han förre målvakten Gerhard "Gurra" Andersson.
Båda har skrivit på för tre år, Wålemark på heltid och Andersson på deltid.

– Jag trivdes bra i Borlänge, men visst var jag undrande när jag fick förfrågan om jag skulle åka upp igen. Men beslutet känns rätt, säger Wålemark.
– Framför allt när flera spelare och ledare hört av sig och backat upp det här. Jag känner ju de flesta och vi kommer att få en bra grupp som jobbar åt samma håll.

För Gerhard Andersson tog det lite längre tid att bestämma sig, efter bara ett år i tränarrollen i Korsnäs och redan hoppa på uppgiften i Brage.
– Jag blev lite förvånad när Brage frågade mig, redan efter ett år tänkte jag. Men efter ett tags funderande, så bestämde jag mig den här veckan. Jag var tvungen att först få ihop det med med både jobb och familj, säger "Gurra".
– Men det här blir en jättespännande utmaning och jag vill hitta känslan och sammanhållningen som fanns när jag var med och spelade. Men också för att vidareutveckla mig i tränarrollen och jag ser fram emot att jobba tillsammans med Wålemark. Han har en tydlig idé om hur fotboll skall spelas och den delar jag.

Förutom Wålemark och Andersson ska det senare rekryteras en tredjetränare och en målvaktstränare.
När det gäller spelarrekryteringar kommer tränarna i samarbete med en sportgrupp att verka. Sportgruppens sammansättning är inte helt klar än, men räkna med fyra-fem personer.

I dagsläget har Brage 7–8 spelare under kontrakt, några kanske tillkommer ur årets trupp. Men förhoppningsvis ska A-truppen med 16–18 spelare vara klar vid årsskiftet.
Brage kommer nästa säsong inte att ha något U21-lag, däremot återkommer U19-laget som fanns tidigare och ansvarig för det laget blir Jan-Åke Rosén och förre mittbacken Mikael Eklund tar hand om U17-laget.

Ansvarig för hela ungdomsakademin blir Janne Leppänen.
Brages ekonomiska situation är som befarad inte helt mörk efter det stora publiktappet mot budget.
– Vi räknar med att göra ett nollresultat, eller svagt minus. Den publik vi tappat kompenseras av försäljningen av målvakten Patrik Carlgren till AIK, säger Brageordföranden Per Amund Ruth.
– Ekonomin var på väg åt fel håll och redan i juni var skutan både sportsligt och ekonomiskt på väg att köra i diket. Och vi var redan då tvungna att börja skära i kostnaderna. Men för oktober har vi betalat alla skatter, löner och avgifter.
– Vi har 2 miljoner kronor i lån att släpa på och en intäktsförlust för nästa år på 7–8 miljoner, så budgeten är halverad för A-lagsverksamheten från 10 till 5 miljoner kronor. Däremot ska vi skydda vår akademi och behålla deras budget på 1,4 miljoner. Men visst har vi det tufft även fortsättningsvis, säger Ruth.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se