Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Walles skrev partihistoria hos Sverigedemokraterna

En av de bästa sammanfattningarna som skrivits om svensk nazism har skrivits av Erik Walles. I nummer 7/8 1989 av Sverigedemokraternas tidning Sverige-Kuriren breder han ut sig över fyra sidor. Temat är att han och hans partikamrater inte var landsförrädare.
LÄS ÄVEN: Walles höll på ända in i döden

Walles är 85 år när han berättar hur 1925 års nedrustningsbeslut leder till bildandet av Sveriges Fascistiska Kamporganisation (SFKO), efter italiensk modell. Hur partiledarens Sven-Olov Lindhoms besök på klassiska nazistiska partidagarna i Nürnberg 1929 lett till orientering mot Tyskland och namnbyte till Nationalsocialistiska Arbetarpartiet (NSAP). Han berättar om fraktionsstrider mellan "Fururgårdare", anhängare till ledaren Birger Furugård och "Lindholmare", ledaren för Walles parti, och valet 1936 då nazistpartierna får drygt 20 000 röster. Vilket ledde till Lindholmfalangens seger och det slutliga namnbytet till Svensk Socialistisk Samling (SSS).

LÄS ÄVEN: Registrerade är än idag förföljda

Walles berättar om samarbetet med Danska och Norska nazistpartier, drömmen om ett nordiskt statsförbund och hur han själv 1939 efter ett möte i Köpenhamn blivit svensk kontaktman för samarbete med danska nazisterna och ökände norske förrädaren Vidkun Quislings parti Nasjonal samling. I artikeln påtalas dock att samarbetet genast avbröts vid den tyska ockupationen av grannländerna.

Walles noterar att först krigsutbrottet och än mer det tyska nederlaget fick katastrofal inverkan på partiarbetet och för "nationella idéer överallt i Europa". Han berättar hur "SSS kämpade vidare" men upplöstes 1950. Han konstaterar att vännen Lindholm övergivit sina gamla idéer och engagerat sig i freds- och miljöfrågor. Att Lindholm därmed svikit sin ungdoms ideal.

LÄS ÄVEN: Nazism lever och frodas och bor idag i Sunnansjö

Själv tar Walles inte avstånd från någonting. "Brytandet av judeväldet" syftade egentligen till att "omöjliggöra otillbörligt inflytande från storfinansen". Ja, Walles sträcker sig så långt att han konstaterar att även om han tycker den antisemitiska ståndpunkten ser "ganska moderat ut" i propagandan kunde "ta sig osympatiska och stötande uttryck".

Allt detta enligt Sverige-Kuriren 1989 där redaktören i anslutning till artikeln tackar för saklig och korrekt information.

TV: En del av en medveten strategi för nazisterna

1992 publicerades i medlemstidningen SD-bulletinen ett minneord över den då nyss avlidne Walles. Där noteras att han tillhört Lindholm-rörelsen, att han ändrat uppfattning, "aktiverat sig" igen 1980 men valt att vara passiv medlem på grund av sitt tidigare engagemang. Skribenten noteras att "hans klokhet gav oss emellertid många tankeställare".