Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

We are Dalarna: Förväxla inte pacifism med naiv dumsnällhet

Antirasismen är inte en partipolitisk fråga. Det är en mänsklig fråga. Vi förenas i vår humanistiska värdegrund och engagerar oss för ett samhälle där demokrati och människors rättigheter respekteras, skriver nätverket We are Dalarna.

Vi anser att mångfalden av synsätt, perspektiv, arbetssätt och bakgrunder, åldrar och förmågor gör nätverket och antirasismen till en inkluderande rörelse och gemenskap. Vi förenas för det vi gör, inte för de personer vi är.

Vi är ickevåldsaktivister. Vi använder inte våld som metod. Vi har andra sätt att engagera oss på förutom det.

Inför Göteborg 30 september anklagar vi ingen för våld - vi tar bara själva avstånd från det.

En fråga som ställs i samband med det är frågan hur vi som nätverk ställer oss till nödvärn. Svaret är att vi självfallet tycker att nödvärn är okej - We Are Dalarna kommer alltid stå först i ledet för att försvara oss själva och andra - men vi anser inte att angrepp i ”förebyggande syfte” är självförsvar. Ett angrepp är ett angrepp hur man än vrider på det. Vi vill undvika en våldsspiral och därför inte skapa den.

LÄS OCKSÅ: Greider: Nu far jag till Bokmässan!

LÄS OCKSÅ: Arbetarrörelsen: Sörj inte de mörka krafterna – organisera dig!

Inför Göteborg 30 september anklagar vi ingen för våld - vi tar bara själva avstånd från det. Vi anser att våld cementerar felaktiga föreställningar om medmänsklig aktivism och vi anser att våld föder våld.

Vi i nätverket har blivit utsatta av nazismen - det är inget som ändrar vår ståndpunkt. Att vara en ickevåldsaktivist betyder inte att stå still och göra ingenting eller att tjata om att "ta debatten". Det finns så mycket mer som våra kreativa sinnen och vår organiseringsförmåga kan uppbringa.

LÄS OCKSÅ: Nazistledare kan vara inblandade i skattebrott med kopplingar till Dalarna

Våld är ofta en följd och ett uttryck för oro och rädsla. Desto mer de känslorna undertrycks av ett behov att uppvisa mod, desto mer explosivt blir resultatet. Rädslan och oron är naturlig och befogad, men vi behöver kanalisera den på ett konstruktivt vis. Av den orsaken måste vårt mod också vara konstruktivt, kreativt och inte tillåtas leda till våld.

Vi kan vara kreativa och konstruktiva samtidigt som vi är modiga och fredliga. Vi behöver se både långsiktiga, rättsliga och kortsiktiga konsekvenser av det vi gör. Vi som agerar för rättsstaten, humanism och demokrati använder demokratiska metoder resultatinriktat. Vi behöver förstå att ingenting existerar i ett vakuum utan det vi gör i dag skapar förutsättningarna för morgondagen. På det viset påverkas politiken till vår fördel.

LÄS OCKSÅ: Greider: ”Jag är så j-a trött på nazister!”

Pacifism ska inte förväxlas med naiv dumsnällhet. Vi kanaliserar behovet av mod som är viktigt i alla tider, men särskilt i vår samtid. Det är vårt sätt att ta ansvar för den bredvid oss och samhällets syn på oss som demonstrerar och alla som strävar för en bättre värld. Lyckas vi attraherar vi fler att följa vårt exempel. Vi har valt att som clowner vid demonstrationer symbolisera den fredliga icke-våldsaktivismen. Det är ett av alla sätt att demonstrera på.Det mod som på kort sikt kan förefalla attraktivt är nödvändigtvis inte det när det sätts i den större kontexten av vad vi vill åstadkomma, nämligen ett inkluderande och fredligt samhälle med nolltolerans mot intolerans.

För att lyckas behöver det råda samklang mellan mål och metod. Då förenas vi i kreativitet och det mod som krävs av oss alla.

Sara Leifsdotter

Mathias Edbäck

Elias Lodin

Lina Emanuelsson

We Are Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel