Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wedel bjuder på harmoni

Bildkonst Bildkonstnären Josefin Wedel från Siljansbygden har i sommar en stor separatutställning i kulturhuset i Mora. Hon blev häromåret juryns val när höstsalongen tillfälligtvis lämnade Falun för Rättviks konsthall. Som jag minns det fick Josefin Wedel priset för sin stora estetiska känsla i kombination med en egen omisskännlig personlig ton i sina verk.

RecensionJosefin WedelLängtans landskapMora Kulturhus
Utställningen pågår till och med 26/8

Josefin Wedels samtliga grafiska verk bär alla på en varm lågmäldhet. Färgskalorna är milda. Här finns inga häftiga utfall eller starka kulörer. Tekniken varierar mellan limtryck, färgetsningar och träsnitt.

Wedel är en existentiell naturskildrare som lika gärna hämtar sitt stoff i sina inre landskap. Ibland tycks vi befinna oss på den afrikanska steppen. Det kan vara långt före den mänskliga civilisationens dagar, innan människoarten gjorde sig till härskare över planeten.
Josefin Wedel berättar i en kort text att hon tidigare arbetade i små format, gjorde noggranna och detaljrika bilder i kopparplåten. Under senare år har hon börjat gå upp i format. Josefin Wedel behåller dock blicken för de jordnära miraklen i ett grässtrå, vitsippa eller liten vallmo. Hon gör om skalorna, byter perspektiv, visar hur majestätiska dessa växter kan vara.

Josefin Wedel kallar utställningen för Längtans landskap. Det är en träffande titel. Hennes bildspråk samtalar med små viskande ord. Hon proklamerar inga beskäftiga trossatser, bekänner sig möjligen till den Rousseauska tillbaka-till-naturen-drömmen. Varje enskilt verk bidrar till en sammansatt sinnesstämning av stillhet och eftertanke. Josefin Wedel har med andra ord lyckats i sina föresatser att förmedla lite sinnesro till besökarna av utställningen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se