Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Willys vägrade ta emot Vahids sedel

I lördags skulle Vahid Kharaghani köpa lite vitkål och vetemjöl till sin pizzeria. Han är sedan många år tillbaka kund på Willys i Avesta, men när han ville betala med en tusenlapp fick han nej.

Sista december blir tusenlappar och femtiolapparna utan folieband ogiltiga. Men affärskedjan Willys vägrar ta emot sedlarna redan nu, om man handlar för mindre än 300 kronor.

Enligt Riksbankens hemsida kan man betala med dessa sedlar utan folieband fram till 31 december 2013.
Vahid Kharaghani har bott i Avesta i nästan 30 år. I 14 år har han drivit pizzeria Tallen i Skogsbo. I lördags kom han på att han glömt att köpa vetemjöl och vitkål och gick in på Willys. Han handlade för 149 kronor.
– Jag hade för lite pengar på kortet jag hade med mig så jag tog fram en tusenlapp, berättar han. Kassörska sa att den inte hade något silverband och att jag inte fick betala med den.

När Vahid Kharaghani frågade varför fick han veta att chefen hade bestämt att man inte fick betala med tusenlappen och man handlat för så låg summa.
– Jag blev chockad, det stod många bakom mig i kön och det kändes fruktansvärt.
Han säger att det inte kan vara hans skyldighet att bevisa att sedeln inte är falsk.
– Det känns som utpressning att jag måste handla mer för att få betala.

Vahid Kharaghani lämnade sina varor, gick till Coop och handlade samma saker och betalade med tusenlappen. Det gick bra.
– Det finns för många falska tusenlappar i omlopp, därför har Willys centralt bestämt att vi inte tar emot dessa sedlar om man handlar för under 300 kronor, förklarar butikschefen Patricia Kvist Sjöström.

Hon hänvisar till Johanna Eurén, som är kommunikationsansvarig på Willys.
Hon förklarar att det finns två skäl.
– Det ena är att det kommer att vara många tusenlappar i omlopp i höst och vi kan inte vara växlingsinstans så att vi riskerar att stå utan växel i våra kassar.
Det andra skälet är att Willys blivit varnad för att det kan förekomma fler falska tusenlappar och tusenlappar som kommer från olaglig verksamhet.
– Vi vill inte vara delaktiga i den inväxlingen, säger Johanna Eurén.

Men hon säger att gränsen på 300 kronor är ett inriktningsbeslut, det ska finnas utrymme för god kundservice till exempel när det gäller stamkunder i affären.
– Min fru handlar alltid på Willys, jag har ofta handlad där, men nu går jag aldrig tillbaka, säger Vahid Kharaghani.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se