Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

YA vill bygga fotbollshall i Falun

Yrkesakademin har långt gångna planer på att medverka till byggandet av en fotbollshall i Falun. Hallen är tänkt att uppföras antingen på Dalavallen eller Kopparvallen och det ska vara fullstora mått så det går att spela matcher.

– Vi har tittat på den här möjligheten och hoppas kunna genomföra det så fort som möjligt, säger Yrkesakademins vd Tomas Ringsby.
– Men prio ett just nu är hur vi ska få till en temporär hall över uterinken, så Falu IF och Yrkesakademins ishockeyutbildning kan bedriva sin verksamhet på bästa sätt under ombyggnaden av ishallen.
Yrkesakademin har fotboll på sitt gymnasieprogram, men ännu så länge är intagningen regional. Men ska YA satsa på att få ett riksintag till sin fotbollsutbildning, så är en fotbollshall sannolikt ett måste.
– Vi är ju en friskola så vilken som helst från hela landet kan söka in på vårt program. Men visst, för att utbildningen ska vara attraktiv under ett vinterhalvår så krävs det en fotbollshall att bedriva verksamheten i. Och ska vi göra något ska det i princip vara fullstort, säger Ringsby.
– Och då hoppas jag det blir en tältlösning med takstolar över uterinken, så vi får ett litet test inför ett eventuellt byggande av en fotbollshall.

Tomas Ringsby tycker också att en kommun av Faluns storlek behöver två ishallar för att ishockeyn ska kunna utvecklas på bästa sätt.
– Om det blir ett tält över uterinken så hoppas jag att den byggnaden får stå kvar även när ishallen är ombyggd. Det finns ett tiotal tälthallar i Stockholmsområdet som har fungerat alldeles utmärkt i sex till tio år och det tycker jag skulle vara en bra lösning för Lugnet, säger Ringsby.

Men ännu så länge har inte Falu kommun bestämt hur lösningen kommer att se ut för ishockeyn under ombyggnaden av ishallen.
– Det börjar dra ihop sig med den här ombyggnaden och vi har ett styrelsemöte i Lufab (Lugnet i Falun AB) den 6 mars och då kommer vi att ta upp frågan, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.
– Men sedan ska en upphandling till och det måste ske i närtid. Men förmodligen kommer ombyggnaden av ishallen att pågå hela hösten och är inte klar förrän till årsskiftet. Och då måste vi hitta en tillfällig lösning över uterinken.
– När det gäller byggandet av en fotbollshall i Falun vet jag att en efterfrågan finns. Och det vore ju spännande om en sådan möjlighet skulle dyka upp, säger Jonny Gahnshag.


Håkan Eriksson