Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Youtube lockar storpublik till rallyhopp i Säfsen

På lördagen 9 februari kommer VM-tävlingen Rally Sweden till skogarna söder om Fredriksberg. Sträckan, med start i Gravendal, körs två gånger.

Samma bansträckning Gravendal-Kroktjärn-Hed-tjärn (mål vid Svart-älvsbron, en mil sydväst om Fredriksberg) körs alltså två gånger. Sträckans längd är 18,15 kilometer. Arrangerande lokal-klubb är Fredriksbergs motorklubb.
– Vi räknar med 6 000-7 000 personer ute efter sträckan, säger sträckchef Fredrik Ekström.
– Alla tillfartsvägar ner mot sträckan är upplogade. Särskilt till Kattåsvägen, på länsgränsen sydväst om Fredriksberg, väntas stor anstormning ner mot platsen där rallybilarna hoppar. Filmsekvenser på Youtube har skapat ett enormt intresse just för denna publikplats.

I Gravendal är p-platser plogade och det ska gå att ta sig över (risk för blankis) Skärsjön till publikområden utefter hela skärsjölandet. Skoterklubben brukar ställa upp och köra folk över Skärsjön för en slant.
I går, tisdag, trimmades sträckpersonalen in under VM-förarnas sträckträning.
Själva vägbanan på sträckan har rent is underlag. Med nysnö ovanpå. Timmerbilar har i vinter kört till första halvan av sträckan, delen Gravendal-Mörttjärn-Kroktjärn, som därmed är bredare än vanligt – men med låga snöplogkanter.

SS10 ingår även i Rally Sweden Historic. Detta innebär att tio minuter efter sista VM-bil på första Fredriksbergssträckan kommer några säkerhetsbilar, därefter en rallytävling där gamla bilar deltar.
Man kan se Volvo PV, tvåtaktssaabar, Petter Sohlberg i en Ford Escort och Ludvikas Erik ”Eken” Johansson i en Audi quattro. Med historiska tävlingen förkortas publikens väntan mellan första och andra omgången VM-ekipagen.

I Ludvika blir det uppladdning fredag 8 februari inför rallyt med aktiviteter på Garvarns torg. Man kan få känna känslan av att ratta en rallybil i en bilsimulator, kolla på rallyfilmer, titta närmare på riktiga tävlingsbilar, kolla in de senaste bilmodellerna, kolla in fyrhjulingar, snö-skotrar och biltillbehör, dessutom kan man se och följa Rally Sweden på storbildsskärm.

Boo Ericsson

Rally Sweden 7-10 feb

• Ett 50-tal förare är anmälda till start i Rally Sweden. 20 i WRC-bilar, som nr1 Sebastien Loeb och nr2 Mikko Hirvonen. 22 specialsträckor kring Karlstad, Hagfors, Torsby samt över norska gränsen. Lördag kommer rallyt till Sågen och Fredriksberg i Dalarna.
• Första bil 9 februari på Sågen SS9 klockan 08.47 och SS13, samma sträcka, 13.38.
• Första bil 9 februari på Fredriksberg SS10 startar i Gravendal 9.52 och SS14, samma sträcka, 14.43. Däremellan rallynostalgi med 40-tal bilar i Rally Sweden Historic.