Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Yrkeslivet har varit min skola”

Han har arbetat sig runt världen och inte varit ofrivilligt arbetslös en enda dag.
Ändå har han vid 52 års ålder ”ännu” inte gått ut grundskolan.
– Jag var skoltrött i nian och fick förlängd pryo-tid, berättar Jan ”Exon” Eriksson.

Han är ett strålande exempel på att gott handlag kan överträffa teoretisk kunskap.
– Yrkeslivet har varit min skola, men ska jag vara ärlig måste jag också säga att jag så här efteråt inser att skolundervisningen är bra och viktig, säger Jan Eriksson, i dagligt tal kallad Exon.
I årskurs nio var han så skoltrött att han fick förlängd pryo, praktisk yrkeslivsorientering, som bilmekaniker vid dåvarande Esso i Dala-Floda.
Och hans tekniska, matematiska och praktiska kunnande gjorde honom snabbt attraktiv på arbetsmarknaden.
I dag kallar han sig diversearbetare och han har arbetat i en lång rad europeiska länder, bland annat Finland, Italien, Norge, Tyskland och Schweiz.

År 2008 accepterade han ett fem veckor långt uppdrag i Kina, fem veckor som förlängdes till tio. När han sedan åkte hem fick han en förfrågan om han kunde resa tillbaka, och hans Kinatjänstgöring kom att sträcka sig över 18 månader.
I slutet av april i år kom han hem efter fem månader i Indien.
– Jag skulle ha åkt hem efter fem veckor, men jag fick nya arbetsgifter efterhand, berättar Exon och drar slutsatsen att ”de var väl nöjda med mitt arbete”.
I Asien har han för Morgårdshammars och Sandviks räkning arbetat med vals­verksmontering, bland annat som övervakare av hyd­raulik- samt luft- och smörjrörsinstallationer. Dessförinnan jobbade han bland annat som sågmekaniker vid ett helikopterföretag som röjde i kraftlednings­gator.
Nu är han hemma i Dala-Floda och jobbar ”med lite av varje” vid älvbrobygget bara 250 meter från föräldrahemmet.

Han har haft eget företag, men hann inte med allt pappersarbete, varför han valt att vara anställd.
– Jag har ändå mer jobb än jag orkar med, säger han och berättar i förbigående att han varit in på ett arbetsförmedlingskontor en enda gång och att han sökt jobb vid bara två tillfällen.
Han konstaterar att han är lyckligt lottad som fått roliga och utvecklande arbeten – och som fått vara frisk.
– Att man själv och ens familj är frisk är viktigare än alla pengar i världen.
När jobbet i Dala-Floda är slut planerar han att tillsammans med sambon åka till Thailand. Ännu vet han inte vad han ska göra efter den semestertrippen – och han är inte det minsta orolig.
– Jag tar det som dyker upp – var som helst.

Kent Olsson/DT