Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare 20 platser behövs inom föreskolan


De 40 nya platser som nu skapats inom förskolan räcker inte för att möta det behov som finns.
- Vi behöver ett 20-tal platser till, säger förskole- och grundskolechef Bengt Albertsson.
Anledningen är att det har fötts fler barn, och att kommunen har fyra månader på sig att erbjuda en plats till någon som sökt.

Under sommaren har en hel del satsningar gjorts inom förskolan för möta det ökade behov av platser som finns. Bengt Albertsson, en av två förskole- och grundskolechefer inom kommunen, säger att födelsetalet har ökat och nu ligger på en nivå på runt 200 barn per år. Det gör att fler barn behöver plats på någon förskola. Kommunen har även ett lagkrav på sig att efter det någon sökt förskoleplats ska denne inom fyra månader erbjudas en plats.
- Det har vi klarat och ska klara, säger Bengt Albertsson.
I Skogsbo kommer 20 nya platser att skapas vid Klockarskolan i samband med den omflyttning och ombyggnation som görs. Från och med läsåret 2012/2013 ska Klockarskolan ha en verksamhet med barn från förskola till årskurs 1, och Skogsbo skola från årskurs 2 till 6.
Men det kommande läsåret kommer att bli ett övergångsår vilket innebär att en klass 2 kommer att gå kvar i Klockarskolan. Förskolan Hattstugan blir kvar vid Skogsbo skola. Flyttar till Klockarskolan gör däremot förskolan Tummelisa som därmed kommer att gå ur sina nuvarande lokaler. Och det öppnas även en ny förskoleavdelning vid Klockarskolan. Det sammanlagda antalet platser blir därefter 40 vid Klockarskolan. Förskolan Törnrosa blir kvar i sina lokaler.
I Avesta kommer förskolan Tjädern att flytta till Bergsnässkolan. Anledning är enligt Bengt Albertsson att det varit svårt att skapa en bra utemiljö för barnen vid de nuvarande lokalerna.
I Karlbo kommer en helt ny förskola att öppnas från och med måndag. Hit kommer Förskolan Gullvivan att flytta och det blir även en helt ny avdelning med 20 platser. Sammanlagt får den nya förskolan, som döpts till Våga vilja, runt 40 platser.
Trots att antalet förskoleplatser alltså utökats med sammanlagt 40 nya platser räcker det inte för att möta det behov som finns.
Bengt Albertsson säger att det kommer att behövas ytterligare runt 20 platser från nyåret, och det handlar då om i Avesta- och Skogsboområdet.
- Vi kommer inte att hinna bygga något nytt, säger Bengt Albertsson.
Däremot är det aktuellt att öppna en ytterligare avdelning i någon redan befintlig lokal. Lösningen kommer man att jobba med under hösten.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se