Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare instruktör anställs till skolstarten

Det är dags för val till gymnasieskolan. Den 15 februari ska ansökningarna vara klara. Men på elitfotbollsgymnasiet i Avesta är intagningen i det närmaste klar.

I år - då antalet platser ökats ut till 15 – är 13 redan bemannade.

– Vi har en handfull elever som just nu kämpar om de två sista platserna. Eleverna tas ju ut efter att vi sett dem spela och intervjuat dem. Nio av eleverna som redan är klara, kommer från andra orter, vilket ger ett välkommet tillskott till Avesta både ekonomiskt och fotbollsmässigt, säger Mikael Andersson som är ansvarig för utbildningen.
I år är det tredje året som Karlfeldtgymnasiet tar in elever till sin certifierade nationella idrottsutbildning i fotboll NIU . Därmed är man alltså ett fullt utbyggt gymnasium.

Det innebär inte bara att det finns elever på alla tre årskurserna. Från och med i höst knyts ytterligare en instruktör till programmet, för att på så vis få en ansvarig person för varje årskull.
Under de år som gått har fotbollsgymnasiet haft en hel del framgångar. Flera av eleverna platsar i Avestas lag i pojkallsvenskan. På damsidan har man också ett nära samarbete med Gustafs damlag för-utom Avestas eget damlag som kan klassas som Dalarnas fjärde bästa.
Antalet tjejer ska utgöra 30 procent av de elever som tas in. Den kvoten fyller man idag, även om den främsta av tjejerna – Lina Hurtig – lämnat programmet för att studera och spela fotboll i Umeå.
Men så är också syftet att ge bästa möjliga förutsättningar att utvecklas idrottsligt i kombination med studier, med denna elitsatsning. Därmed ska de också förberedas för spel på högsta elitnivå.

Totalt delar Borlänge och Avesta-gymnasierna i år på 30 utbildningsplatser inom elitfotbollsgymnasiet. Tidigare har fler tagits in i Borlänge. I år delar de lika som en följd av att allt fler har sökt sig till Avesta.
– De som är klara kommer från förutom Avesta från Ludvika, Mora, Rättvik, Falun, Leksand, Grängesberg och Dala Järna. Vi ser dock gärna att spelare från andra delar av mellansverige också söker. Men här krävs en tydligare marknadsföring.
– Vi har dock rykte om oss att vara bra och ta hand om eleverna på ett bra sätt. De får fria träningskläder, fri entré till badhuset och gymet, extra matdosor till de som bor själva och tillgång till faddrar vilket är inte minst viktigt för de elever som kommer från andra orter.
Just nu pågår ett arbete med att försöka locka intresserade Avestabor att hyra ut ett rum eller bo-stad till dessa elever.

– Vi har höga krav på eleverna. De ska brinna för idrotten. Vi ska se fotbollen glöda i blicken på dem, säger Mikael Andersson som har en dröm om att utveckla idrottsintresset genom att kunna bygga ett sporthotell i anslutning till både Drömpark och idrottsanläggning.
– Där skulle vi kunna erbjuda elever boende, men också en möjlighet för lag och föreningar i grannlänen att komma hit på träningsläger. Här har vi tider tillgängliga på både gräsplanen och i ishallen som man kanske inte har i storstäderna.

Kerstin Eriksson