Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare två hyreshus står tomma

Vid årsskiftet hade kommunala bostadsstiftelsen Vansbrohem 28 outhyrda lägenheter.
Tio av dom finns i Nås.
Sedan i höstas har två huskroppar med åtta lägenheter på Legoland i Nås ställts i vinterdvala.

– Vi har grundvärme på i båda husen så att det inte fryser, men helt klart har vi problem att hitta hyresgäster i Nås, säger Jörgen Israelsson, förvaltningschef på Vansbrohem.
Hur man ska locka fler hyresgäster till Nås och vad som ska hända i framtiden är förstås svårt att veta. Ett problem är förstås den vikande befolkningen i kommunen i stort, även om man det senaste året märkt av en liten stabilisering.
– Kortsiktigt är det faktiskt billigare att hyra ett hus i Nås, även om våra hyror ligger relativt lågt, säger Jörgen Israelsson.
Vansbrohem har de senaste åren med olika kampanjer försökt att locka hyresgäster till Nås. Man har till exempel annonserat i Gagnef kommun. Men det har inte gett något önskat resultat, vilket nu lett till att man bommat igen de två hyresfastigheterna.
Sett över hela kommunen har antalet tomma och outhyrda lägenheter minskat under den senaste tio-årsperioden. I Äppelbo råder det till och med brist på lägenheter.
En bidragande orsak till att antalet tomma lägenheter minskat är att man för drygt tre år sedan beslutade att tömma och riva tre hyresfastigheter med totalt 33 lägenheter i Nås, Järna och Vansbro. I samband med det tog även kommunen över de tre rivningsfastigheterna. Men på grund av kommunens dåliga ekonomi står fortfarande de tre hyresfastigheterna kvar och spökar. Mellan tummen och pekfingret har man tidigare uppskattat att en rivning av hyreshusen på Elfsborgsvägen i Nås, Åkervägen i Järna och på Ripstigen i Vansbro skulle kosta runt en miljon kronor.
Vansbro kommun har ansökt ett par gånger om bidrag för att riva husen hos Statens bostadskreditnämnd, men fått kalla handen.
– Det ser inte trevligt ut när husen står och förfaller och jag hoppas att man snart ska komma igång med rivningen, säger Jörgen Israelsson.
I höstas ansökte kommunen om stöd för att riva de tre hyresfastigheterna hos Statens Bostadsomvandling AB (Sbo). I kontakter man haft med det statliga bolaget har man nu goda förhoppningar om att man ska kunna få ekonomiskt stöd till omvandling av hyreslägenheter och rivning.
– I vår tidigare ansökan ville man ha en mer helhetssyn på vad vi ville göra, till exempel skapa seniorboende. Så det är på gång, lovar Torsten Larsson (KD), ordförande i stiftelsen Vansbrohem och tidigare kommunalråd i Vansbro.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se