Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yvonne Lipskog, Kommunal, om alla jobb som försvinner

Annons

200 vikarier sägs upp redan efter sommaren. Och 38 vårdplatser till försvinner efter en utvärdering. Grycksbo och Svärdsjö vårdcentraler i Falun blir filialer. Det är de stora dragen i sparpaket nummer två.
- Det går inte att klara samma kvalitet när så många jobb försvinner, säger Yvonne Lipskog, ordförande för Kommunals lasarettssektion.


Inga fast anställda sägs upp, säger Ingalill Persson, S-landstingsråd. Men 200 vikarier mister jobben och sägs upp när deras kontrakt går ut i höst.
- Varje vikarie ersätter ju en fast anställd. Ska vi inte ta in vikarier när det behövs ökar övertiden och personal slits ut, säger Yvonne Lipskog.
Hon har 1200 medlemmar på Falu lasarett och det är hennes medlemmar som drabbas mest.
Lars-Olof Björkqvist, personaldirektör, betonar att det blir en grupp fast anställda som mister sina ordinarie jobb. De kommer att ingå i en sorts resursbank.
- En övertalighetsgrupp. Här kommer vi att se över kompetens och försöka matcha mot behoven i vården.
De här fast anställda ersätter alltså till viss del de vikarier som sägs upp.
38 vårdplatser läggs ned av totalt 828 i landstinget. Förutom de tio man redan beslutat om i Ludvika lasarett. Medicin-geriatrik i Mora mister 12 av totalt 89 och Geriatrik-rehabilitering i Borlänge mister sex.
- Men här pågår en diskussion om att kommunen kan ta över, säger Karin Stikå-Mjöberg, landstingsdirektör.
Barnsjukvården i Falun tappar fyra, rättspsyk i Säter tappar tio.
- Men det är temporärt eftersom en utvärdering ska ske i höst, säger Ingalill Persson (S).
En utvärdering ska också svara på om det går att genomföra några åtgärder i "den framtida medicinverksamheten" i Avesta.
- Här finns inga förslag och det är inte säkert att det blir några men alla verksamheter ska ses över, säger Ingalill Persson (S).
Karin-Stikå Mjöberg, landstingsdirektör, betonar att Landstinget Dalarna har fler vårdplatser än andra jämförbara landsting och fler personal än kostymen tillåter.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se