Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för mordförsök: "Socialförvaltningen borde få straff..."

Misstankarna har skärpts till att gälla två mordförsök. Åklagaren Patrik Säflund har nu fått häktningen förlängd i två veckor till. 55-åringen som sitter häktad för mordförsöken på arbetsförmedlingen har en annan syn på saken: – Socialförvaltningen borde få straff...

Annons

Stängt på Arbetsförmedlingen Borlänge

Det var den 7 mars som 55-åringen kom in i Arbetsförmedlingen lokaler, beväpnad med kniv. Han kom att knivhugga två handläggare, gärningar som nu båda rubriceras som försök till mord. I ena fallet en skärpning av misstankarna.

– Det är frågan om uppsåt, hur det gått till och så. Det kan fortfarande ändras, men till vidare har brotter rubricerats om, säger chefåklagare Patrik Säflund.

Åklagaren begärde på torsdagen förlängning av häktningstiden. Hos Nationellt forensiskt Centrum (NFC) i Linköping ligger fortfarande prover som inte analyserats. 55-åringen och hans ombud har gått med på att låta häktningen förlängas utan förhandling. 55-åringen går alltså med på att sitta i häkte i minst två veckor till

Att det var den häktade 55-åringen som knivhögg de båda offren på Arbetsförmedlingen och hotade en person utanför råder knappast något tvivel om. Vid häktningsförhandlingen efter brottet sa sig mannen inte minnas vad som hänt och därför heller inte kunde erkänna. Han har under utredningen uppgett att han händelsen äer en följd av en stigande frustration över sin situation och att han upplevt sig motarbetad och traksserad av myndigheterna.

Att han kom beväpnad förklarar mannen med att han bara ville skrämmas. Han påstår att Socialförvaltningen slarvat med inbetalningen av hans hyra och att han därför riskerar att förlora sin lägenhet. Han påstår sig ångra brottet men när han får frågan om han själv tycker att han bör straffas för vad han gjort säger 55-åringen:

– Jag tycker att det är socialförvaltningen som borde få ett straff för att de inte gjort det de ska...

Den häktade mannen berättar att han under mycket lång tid varit utan sysselsättning och beroende av olika myndigheter. Det har påverkat hans psykiska hälsa negativt. När han sökt hjälp för detta har han heller inte fått den hjälp han förväntat sig få. Han har problem med sin impulskontroll och är tidigare dömd för en liknande händelse om inte på långt när med så allvarliga konsekvenser.

Mer läsning

Annons