Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmärkning mot Egardt för dyrt hyresavtal

Kommunalrådet Peter Egardt utsattes för kraftig kritik av revisorerna och av fullmäktiges presidium för beslutet att teckna ett avtal för ett flyktingboende med en privat fastighetsägare. Det ledde till att Egardt fick en anmärkning för hanteringen av ärendet, men förslaget om att neka honom ansvarsfrihet röstades ner.

Annons

Peter Egardt lämnar sin plats och får kraftig kritik av framförallt Kjell Tenn för sitt agerande när det gällde tecknandet av ett hyresavtal.

Kjell Tenn kritiserade kommunalrådet Peter Egardt för beslutet att teckna ett avtal värt 20 miljoner med en privat fastighetsägare i Älvdalen. Beslutet innebar att kommunen hyrde en fastighet för fyra miljoner kronor om året i fem år. Det utan att informera kommunstyrelsen.

Kjell Tenn argumentetrade för att neka Peter Egardt ansvarsfrihet.

– Det fanns gott om tid att informera kommunstyrelsen. Det var kommunens förhandlare som drev upp priset med en privat fastighetsägare, betonade Kjell Tenn.

Peter Egardt valde själv att inte kommentera frågan i fullmäktige, men både revisorer och fullmäktiges beredning valde att rikta en anmärkning mot Egardt för hans hantering i frågan

Det var istället Egardts partikamrat Gunnar Barke som försvarde beslutet, men också poängterade att det i förslaget med anmärkning ligger en kritik mot Egardt.

– Det finns ett enigt presidie och eniga revisorer som i förslaget till beslut riktar kritik mot hanteringen av avtalet, påpekade Barke.

I fullmäktige yrkade Tenn först på återremiss i väntan på vad förvaltningsrätten kommer att besuta i ärendet, men det yrkandet beviljades inte av kommunfullmäktiges ordförande. Istället valde Kjell Tenn att yrka på att inte bevilja Peter Egardt ansvarsfrihet.

Kommunfullmäktige beslöt därefter att bevilja Egardt ansvarsfrihet, men med beslutet följde den anmärkning för de brister som skett i hanteringen. Oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons