Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende i Klitten måste fortsätta koka vattnet – "Det hela är ett mysterium"

Fortsätt koka dricksvattnet.
Det uppmanar Rolf Johansson, arbetsledare för vattenbolaget Nodava, de boende i Klitten i Älvdalens kommun.

Annons
De boende i Klitten uppmanas att fortsätta koka sitt dricksvatten.Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

– Det hela är ett mysterium, säger Rolf Johansson.

– Av någon anledning finns det fortfarande bakterier i det utgående nätet i vattenverket, fortsätter han.

Redan före jul kom beskedet om att de boende i Klitten var tvingade att koka vattnet innan förtäring.

Det är en rekommendation som fortfarande gäller.

Dricksvattnet är förorenat med bakterier som man kan bli sjuk av.

Arbetsledare Rolf Johansson säger att han är förvånad att dricksvattnet drabbats av höga bakteriehalter.

– Dels har vattnet alltid varit bra men vi satte också in två nya filter i höstas för att höja PH-värdet, berättar Rolf.

– Nu ska vattnet i verket under onsdagen kloreras i verket och vi hoppas att det ska innebära en förbättring.

Det går att tvätta händer och ansikte med det okokta vattnet.Foto: Maja Jakobsson / SCANPIX

Vatten som inte kokas kan fortfarande användas till att tillaga mat som ska kokas i vatten, som potatis och ris, tvätta händer och ansikte, duscha och diska om man låter disken torka ordentligt innan den använda.

För vatten som ska förtäras gäller att man kokar upp vattnet tills det kokar kraftigt. Då dör eventuellt bakterier, virus och parasiter i vattnet.

LÄS ÄVEN: Fortsatta problem – boende uppmanas koka vattnet

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

FAKTA: Kokningsrekommendation

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare, tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Nodava

Mer läsning

Annons