Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta inspirerar till läger för demenssjukas anhöriga

/
  • Martin Lundsvoll, Trine Skjellestad och Marit Fossberg från Norge finns i Avesta för att ta del av erfarenheterna av lägren för barn och unga anhöriga till demenssjuka.
  • Eldsjälarna Gudrun Strandberg och Katrin Lindholm.

7 000 ungdomar och barn beräknas ha en demenssjuk förälder. Lägret i Avesta för unga anhöriga var länge det enda i Sverige. Nu kommer efterföljarna. En grupp från Norge besöker just nu Avesta för att få erfarenheter till Norges första läger.

Annons

Det började 2011 då Avesta och Mora kommuner drog i gång lägret efter önskemål från en ung kille som berättat att det inte fanns någon hjälp att få och hur ensam han kände sig.

Nu driver Avesta ensam lägret med eldsjälarna Gudrun Strandberg och Katrin Lindholm som varit med från början. Ungdomarna kommer från hela Sverige och deras resa och vistelse betalas av Alzheimerfonden.

Varje sommar hålls ett läger för unga mellan 18 och 30 år och ett läger för yngre barn, som kommer med sin friska förälder på Sjöviks folkhögskola.

Ungdomarna från lägren startade en sluten Facebookgrupp, informationen spred sig och allt fler söker sig till lägret. De vittnar om upplevelsen att kunna prata med andra i samma situation, att få ta del av föredrag och ställa frågor till experter.

Med Alzheimerfondens hjälp har informationen om lägrets spritts. Nästa år kan det bli lägren både i Norrbotten och Skåne.

Kontakter har knutits mellan Avesta och Norge. En grupp från Norge finns just nu i Avesta för att diskutera vilka erfarenheter de kan ta med sig från Sjövikslägren.

Trine Skjellestad är projektledare för "Vem ser mig" riktat till unga anhöriga till demenssjuka. Norges motsvarighet till Socialstyrelsen har bidragit med 1,9 miljoner kronor.

Bland annat ska nätbaserad information tas fram och en app riktat till yngre barn och en till tonåringar tas fram. Syftet är att barn till demenssjuka föräldrar ska kunna få svar på den många frågor de har och få tips och råd om var de kan vända sig för att få hjälp och stöd.

Två filmer planeras. En animerad för yngre barn som handlar mycket om känslor och en för tonåringar om hur det är att ha en demenssjuk förälder.

Projektet ska utmynna i ett sommarläger för baren mellan 0 och 12 år.

– Vi hoppas att vi ska kunna fortsätta med fler läger, säger Trine Skjellstad.

På träffen i Avesta enas norrmän och svenskar att det vore roligt och intressant med ett gemensamt läger där ungdomarna kunde få fler kontakter.

Gudrun Strandberg och Katrin Lindholm säger att anhöriglägren inte skulle varit möjliga utan stöd. Sjöviks folkhögskola, Alzheimerfondens bidrag gör att lägren blir gratis för de unga. Kommunen satsar Gudrun Strandberg och Katrin Lindholms arbetstid.

– Det är mycket ovanligt, säger Katrin Lindholm. När vi rest runt i landet är det vanligaste svaret från kommuner att de har så få unga anhöriga.

– Vi tycker det här är bra och viktigt, säger kommunalrådet Lars Isacsson. De vi politiker kan göra är att bidra med ett klimat för goda idéer och se till att de kan genomföras. Om man ska räkna på hur många unga anhöriga det finns i kommunen, så blir det ju ingenting. När unga från hela landet fått komma ser vi ju hur bra det blivit.

Mer läsning

Annons