Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders och hans personal börjar baka semlor mitt i natten

/
  • På bageriet börjar de sälja semlor direkt efter nyår. -- Det kan nog bli ungefär 20,,000 semlor på en säsong, säger Anders Eriksson.FOTO: TOMAS NYBERG

Annons


Full fart rder i bageriet i Romme. Det ska bakas omkring 3 000 semlor.
I dag r det fettisdagen, dagen d det egentligen r semmelpremir.

Det luktar nybakat vid Gullans brd i Romme nr DD tittar in p ett besk dagen fre fettisdagen.
- Hr r det mer n kaos, det r mycket att frbereda, sger garen Anders Eriksson.

Brjar tidigt

Han berttar att en del av personalen brjar redan en timme efter midnatt med att baka semlorna. Men det r inte all personal som brjar klockan ett p natten.
- De kommer lite efterhand s att vi fr lappa ver. Det mste ju finnas personal hr nr kunderna kommer fr att handla.
Sjlv r Anders en av dem som brjar klockan ett. Mitt p dagen gr han hem och sover en stund fr att sedan tervnda fr ruschen nr folk slutar jobbet.

Mnga varianter

P bageriet gr man mnga olika varianter av semlor; det r de vanliga semlorna med mandelmassa, grodsemlor, saffranssemlor, vaniljsemlor och den lite mindre varianten av semla som de dpt till kaffesemla.
- Mest sljer vi av de vanliga semlorna. Men det blir ganska mnga grodor ocks, det r lite vr grej, sger Anders Eriksson.

Frn jul till psk

Nu fr tiden r det oftast mjligt att kpa semlor direkt efter jul och nda fram till psk. Enligt traditionen ska semlan egentligen inte tas frsta gngen frrn fettisdagen.
- S var det nr jag var liten. D t man semlor frst p fettisdagen och sedan varje tisdag fram till psk, sger Anders.

ELENA LARSSON
023-475 00
elena.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons