Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köket förmodligen kvar när skolan läggs ner

/
  • Kim uppskattar skolmaten och Agneta Eng på Jakobsgårdsskolan även om portionerna ibland är små.FOTO: JOHNNY FREDBORG

Annons


Vilket hjdarmat!
P mndagen fick Jakobsgrdsskolans elever spagetti med kttfrsss p menyn. Tillagad med entusiasm och krlek. En inte oviktig ingrediens d kket lagar landets hgst betygsatta skolmat.
- Jtteskojigt, strlar Agneta, Ulla-Britt och Jasmine som jobbar i kket.

Jakobsgrdsskolan r en av landets 40 skolor som har ftt MVG i betyg fr sin mat.
- Men det beror nog p att vi har s fantastiskt roligt ihop, sger trion nstan blygsamt.

Olika kriterier

Det r Livsmedelsverket som med Lantbrukarnas Riksfrbund och Skolmatens vnner gjort underskningen. Totalt har 38 olika kriterier granskats. Mycket Vl Godknt erhlls om 31 av dessa kriterier uppfylls.
Det handlar bland annat om antalet rtter, tillgngen till bde lttmjlk och vatten och hur god maten r.
Totalt har 40 skolor och 105 frskolor runt om i landet ftt betyget MVG. Bttre n s blir inte skolmaten.

Diplom frut

Fr Jakobsgrdsskolans elever r dock betyget vardagsmat! Redan fr ngra r sedan diplomerades deras skolmat.
Vad r det d som gr maten s bra och god p just Jakobsgrdsskolan?
- Det r eldsjlar som lagar den, konstaterar kostchef Maja Erikmats.

Dessa eldsjlar bestr av Agneta Eng, Ulla- Britt Brjesson och Jasmina Gurzakovic som sjlva hnvisat till den goda sammanhllningen som ger krydda till matlagningen.
- Vi har bara jobbat ihop i mindre n ett r. Men vi har s roligt och s trevligt ihop.
Att de sedan fr laga mat frn grunden i sitt eget kk, gr inte arbetet smre.
- Det enda vi inte gr r att steka kttbullar eller pannkakor. Men det andra hjlps vi t med.

Tidig start

Det betyder dock att arbetsdagen brjar redan klockan sju fr att Agneta, Ulla-Britt och Jasmina ska hinna laga mat t de 300 eleverna.
Men vad hnder d nu, nr skolan ska lggas ner?
- Skolmaten ska behllas p Jakobsgrdsskolan. Det frhandlar vi om just nu, d lokalerna ska anvndas till frskola. Om inte annat s har vi kompetens och grundfrutsttningar fr att gra bra mat till Borlnges elever. Vi trffas mycket i arbetslag och byter erfarenheter, sger kostchef Maja Erikmats.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons