Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tappar vi högskolan blir vi återigen bruksorten"

/
  • Jan Bohman (S) är starkt kritisk till Högskolans planer för en fusionering i Falun.

Borlänge skulle förlora sin status till hög grad om Högskolan Dalarna väljer att flytta verksamheten till Falun. Det konstaterar kommunalrådet Jan Bohman (S).
– Länet och Borlänge riskerar att tappa kvalitetsstämpeln, säger Bohman.
LÄS ÄVEN: Landshövdingen uppvaktades i högskolefrågan

LÄS ÄVEN: Ledare: "Flytten till Falun som ingen vill ha"

Annons

Borlänge kommun blir förlorarna om Högskolan Dalarna väljer att fusionera hela verksamheten till Falun. Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge samt ledamot i Direktionen i Region Dalarna säger att man fört fram det man tycker är viktigt från de företag som finns i Borlänge samt politiken i kommunen att ha en stark högskola i länet. Och i Borlänge.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android.

– Vi behöver en högskola som är närvarande så att vi får fler som känner att de kan ta steget in i högre utbildningar. Vi är ett län med ganska låg akademisk tradition. Vill vi konkurrera med kunskap så behöver vi ha en högskola som är närvarande och som minskar klyftan för, för att uttrycka det rakt på sak, arbetarbarn för att ta sig vidare till högre studier, säger Bohman.

LÄS MER: Region Dalarna uppvaktade landshövdingen med högskolefrågan

Bohman förespråkar två starka campus i länet och närvaron i utbildningscentrat med exempelvis distansutbildningar.

– Vi vill fortsätta att trampa de här stigarna med att koppla ihop högre utbildning och forskning med vårt lokala näringsliv. I Borlänge finns det bra embryon i dag och nu riskerar vi, om vi nu ska flytta allt det här, så kommer det att ta många år innan vi har byggt upp det vi har i dag och där vi står. Länet, och Borlänge, riskerar att tappa ett momentum med den här flytten, säger Bohman.

LÄS LEDAREN: "Koncentrera flytten till Borlänge i stället"

Bohman säger att om man ska ha en bra utveckling av en kommun så ska man ha två saker; en högskola eller ett universitet och ett Ikea.

– Just nu har vi bägge två och kvalitetsstämpeln Borlänge har i och med detta skulle innebära att omvärlden skulle se på Borlänge på ett annat sätt. Det vore mycket olyckligt.

Bohman konstaterar att bilden av Borlänge fortfarande är att staden är den gamla bruksorten. Detta stämmer inte längre, säger Bohman.

– Vi har visserligen kvar Kvarnsvedens pappersbruk och SSAB, och de är jätteviktiga för oss. Men vi har även en rad andra instanser som Trafikverket, Transportstyrelsen och kunskapsintensiva företag. Enligt branschen så är Borlänge Sveriges IT-konsulttätaste ort per capita. Våra industrier har ett högt kunskapsinnehåll och det krävs mycket av de anställda. Att man då ska tappa högskolan så riskerar man ju då att förstärka bilden av det gamla Borlänge.

LÄS MER: I november 2015 blev flyttplanerna kända

Då kommer det, enligt Bohman, för företagen att bli svårare att rekrytera kompetent personal. I länet finns i dag en åldersstigen population vad gäller ingenjörer, säger Bohman, och han säger att man nu har ett enormt behov av att utbilda just den kompetensen.

– Det här sätter verkligen på prov att vi inte får tappa momentumet nu som den här flyttdiskussionen riskerar att sätta oss i, säger Bohman.

Mer läsning

Annons