Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte prio ett att tipsa om privata aktörer"

Landstingets tandvårdschef Conny Konradsson säger att maxtiden för kö inom landstingets tandvård ska vara max tre månader.
– I perioder råder anstormning av asylsökanden och deras tandhälsa ska prioriteras, säger Konradsson.

Annons

Tandvårdschefen Conny Konradsson är medveten om dagens långa kötider till Folktandvården. Han lyfter fram Borlänge som ett exempel.

– I vissa kommuner tar man emot många asylsökanden och många gånger har dessa människor sämre tandhälsa. När dessa anstormningar kommer så prioriteras dessa, säger Konradsson när han förklarar situationen med de långa tandvårdsköerna inom Folktandvården.

Detta försvårar situationen att ta emot vuxna patienter och Konradsson berättar att målet för landstinget är att kunna ta emot en nyinflyttad person inom tre månader.

– Man ska få chans till tandvård inom den tiden, säger Konradsson.

Han tar även upp generationsväxlingen som ett problem inom tandvården.

– På senare år har vi haft en väldigt omfattande generationsväxling av tandläkare. När de nyexaminerade tandläkarna kommer arbetar inte de i samma takt som en erfaren tandläkare gjort de senaste 30 åren, säger Konradsson.

När DD kontaktade Folktandvården i Borlänge blev man tipsad om att söka sig till en privat aktör inom tandhälsa på grund av de långa köerna. Att en landstingsanställd tipsar till en konkurrent är inget Konradsson rekommenderar.

– Det står inte längst upp på priolistan att göra det, men det är inte förbjudet att ge tips samtidigt som vi är konkurrenter på en tandvårdsmarknad. Det är inte tänkt att det ska fungera på det viset att en anställd tipsar om en konkurrent, säger Konradsson.

Han bekräftar att tandvårdsmarknaden svänger väldigt fort.

– Från det att det har varit en fyra år lång kö så kan det över kort tid visa sig att många försvinner från dessa listor. Det beror på att de som stått i kö vänt sig till någon privat aktör. Det här beror också på bemanningen, säger Konradsson.

Mer läsning

Annons