Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner på besök i Dalarna – därför är Sverige deras förebild

/
  • I Japan har resan till Falu lasarett planerats under många år. Bland annat besökte Japans ambassadör lasarettet förra året som ett led i förberedelserna.
  • Yuky Okaicani, sjuksköterskestudent på Gyoko High School i Osaka: – Vi är intresserade av Sverige på grund av er avancerade äldrevård.
  • Japan ser Sverige som en förebild.
  • Ryo Hoshyna: – Japan har inte den hemsjukvård som ni visar upp här i Sverige.

Det är välkänt att svensk äldreomsorg har gott anseende i Japan. På frågan om vilket land som är ledande ligger Sverige, Danmark och Tyskland i topp.
– Jag tycker det är fantastiskt hur ni jobbar i Sverige inom demensvården och med gruppboenden, säger 18-årige Ryo Hoshyna, sjuksköterskestudent från Osaka i Japan.

Annons

Besöket från Japan på Falu Lasarett i onsdags var en frukt av ett mångårigt samarbete mellan Lars Nygårds och Masao Kobayashi. I början av 2000-talet när Nygårds var verksam som rektor på Entreprenörskolan och ordförande i kommunfullmäktige i Leksand, började han och Kobayashi, då chef för Japanska Handelskammaren i Stockholm, att diskutera temaresor mellan Sverige och Japan. Därför landade en delegation på 18 sjuksköterskestudenter med sina lärare från Gyoko High School, Osaka på Arlanda i söndags. I Japan har resan planerats under många år. Som ett led i de förberedelserna besökte Japans ambassadör Falu lasarett förra året.

– Syftet med besöket var att ta del av svensk Hälso- och sjukvård och åldringsvården, berättar Carin Tärestam, narkossköterska och lärare på sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Dalarna. Japanerna ser Sverige som en förebild.

Carin Tärestam var värd för besöket på Falu lasarett med god hjälp av Christina Pedersen, barnmorska och sjuksköterska, Rita Norin, avdelningschef på Kirurgi avdelning 14, Sandra Johansson, sektionsledare och Agneta Friberg, chef för Medicin, avdelning 26. Gruppen från Japan tog med stort intresse del av hur verksamheten på avdelningarna är organiserade.

– Vi är intresserade av Sverige på grund av er avancerade äldrevård, sade Yuky Okaicani, en av studenterna på Gyoko High School i Osaka.

När Carin Tärestam berättade om dagens äldrevård från klinikens synvinkel och hur socialsystemet är uppbyggt väcktes en hel del frågor.

– Japan har inte den hemsjukvård som ni visar upp här i Sverige, menar Ryo Hoshyna, som har två år kvar på sina studier.

På medicinkliniken i Falun arbetar sedan tidigare sjuksköterskan Hiroko Kisaichi och underskötaren Yosuke Hattori, båda från Japan. Tillsammans med Mizuko Sasaki Stoklassa fungerade de under eftermiddagen också som tolkar.

Efter rundturen på lasarettet besökte gruppen Högskolan Dalarnas sjuksköterskeutbildnings Utbildningscenter på lasarettsområdet. Därefter återvände man till Leksand Folkhögskolan där man bodde över natten. På fredag återvände man hem till Japan.

Arrangemanget i Falun var ett samarbete mellan Leksands Folkhögskola och Högskolan Dalarna.

Mer läsning