Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på varg avslås

/

Den 27 maj lämnade en privatperson in en ansökan om skyddsjakt på varg i det som kallas Gimmenreviret mellan Sågmyra och Insjön sedan vad man tror är en vargattack mot tamboskap.
Länsstyrelsen Dalarna är av en annan uppfattning och avslår mannens ansökan.
LÄS FLER ARTIKLAR OM VARGAR:

Varg jagade rådjur 100 meter från barn (TV)

En orädd varg har visat sig i Linghed (Premium)

Ytterligare en varg skjuten

Annons

Nej till skyddsjakt på varg i Gimmenreviret.

Så lyder Länsstyrelsens dom sedan en privatperson ansökte om skyddsjakt den 27 maj. Anledningen var att anmälaren under morgonen den 22 maj fann en av sina getter död. Ytterligare en get var försvunnen samma dag.

I anmälan till Länsstyrelsen Dalarna uppger man att det är omöjligt att hålla med tamboskap eftersom koncentrationen av varg är så hög i området. Anmälaren uppger också att man känner sig orolig för vargarnas närgångna beteende.

Länsstyrelsen skriver i i avslaget av ansökan till skyddsjakten på varg att, förutom händelsen den 22 maj, så har ett angrepp på tamdjur registrerats i reviret sedan den 1 januari 2004. Då dödades fem får i Helgbo. Två jakthundar skadades i området under september 2014.

Länsstyrelsen konstaterade dock att den rivna geten den 22 maj dödades med stor sannolikhet av en varg men man finner ingen lämplig lösning för att skyddsjakt ska kunna beviljas.

LÄS FLER ARTIKLAR OM VARGAR:

Varg jagade rådjur 100 meter från barn (TV)

En orädd varg har visat sig i Linghed (Premium)

Ytterligare en varg skjuten

Mer läsning

Annons